Connect with us

COA

Els Jocs dels Petits Estats acollirà uns 1.300 esportistes

Andorra hi participarà en 10 de les 12 disciplines i s’estima entre 150 i 180 esportistes andorrans

Publicat

el

Desfilada de la delegació andorrana a Malta 2023 / COA

No hi ha una xifra exacta de quants esportistes totals poden venir als Jocs dels Petits Estats d’Europa a Andorra, però el COA ja es marca una previsió. “Creiem que 1.100 pot ser una xifra, i el total de les delegacions uns 1.300 o 1.400, potser algun més”, remarca Xavier Espot Miró, president del comitè organitzador dels Jocs, en una entrevista a Andorra Esportiu TV.

Les atraccions turístiques del país i el nivell de les instal·lacions són alguns dels motius pels quals les federacions volen aportar el màxim nombre d’atletes a la cita andorrana, segons apunta Espot Miró. “Quan vam fer l’Assemblea General, van venir els presidents i secretaris, a més dels membres de les Comissions Tècniques de cada país. Els hi va encantar el país, l’hostaleria, i això crec que ha creat un efecte positiu”, afirma el president del comitè.

No obstant això, encara no està confirmat un nombre concret. “Les previsions que hi havia al principi s’han superat una mica”, explica el mandatari. “Això no vol dir que al moment d’organitzar les seves delegacions, per raons esportives i econòmiques, decideixin de fer-les més curtes. Nosaltres estem a punt per rebre’n molts. Hi ha molta il·lusió i ganes de rebre’ls ja”, destaca.

Els Jocs al Principat comptaran amb un total de 12 disciplines, repartides en les set parròquies. Andorra participarà en 10 de les 12, encara per determinar en quina no participarà. La quantitat d’atletes andorrans que marcaran presència encara no està estimada, si bé en l’acte dels 365 dies pels Jocs, es va marcar entre 150 i 180 participants tricolors.

Uns números que superarien els 121 de l’última edició a Andorra, el 2005, i els 63 de la darrera a Malta. “Crec que el nombre de participants sorgirà de les reunions que tenim pendents amb les federacions i amb la Secretaria d’Estat d’Esports”, comenta Espot Miró, que alhora afirma: “Espero que siguin molts els participants; crec que aquests són els nostres jocs per excel·lència”.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

COA

Missé tornarà a ser president de la Federació Andorrana d’Atletisme

Josep Maria Missé seguirà una legislatura més al capdavant de la Federació Andorrana d’Atletisme després que només s’hagi presentat la seva candidatura

Publicat

el

El president de la federació andorrana d'atletisme, Josep Maria Missé, en una imatge d'arxiu /SFGA
Una imatge de Missé / Arxiu

Josep Maria Missé tornarà a ser president de la FAA, ja que la llista presidida per ell mateix és l’única que s’ha presentat a les eleccions. Tal com va avançar en l’entrevista a Andorra Esportiu TV, el fins ara president “té moltes ganes d’acabar tots els projectes iniciats i poder continuar al capdavant del càrrec”.

La llista presentada per l’actual president inclou Anna Achon de vicepresidenta, David Piñol de tresorer, Aina Cinca de secretària, a més de Mireia Molins, Sandra Olivé, Laurance Lestang, Raül González, Pau Blasi, Ignasi Villamayor, Marc Tramunt, Ferran Riu i Xavier Mujal.

Continua llegint

COA

El COA “felicita” a Govern per les classificacions dels esportistes als Jocs

El comitè ha confirmat que Nahuel Carabaña i Mònica seran els dos representants andorrans als Jocs

Publicat

el

Mònica Dòria ha aconseguit aquest 2023 el seu bitllet per als Jocs de París
Doria en una competició / Arxiu

En un comunicat emès pel Comitè Olímpic Andorrà (COA) aquest dijous, l’organisme ha confirmat els atletes classificats pels Jocs Olímpics de París 2024 de forma oficial. Tot i ja ser oficiós, es confirma doncs que les demandes de les federacions d’utilitzar les places d’universalitat i invitacions de les quals el país disposava no es faran servir.

Mònica Doria en les modalitats de Piragüisme Canoa Eslàlom i Nahuel Carabaña en la prova d’atletisme dels 3.000 metres obstacles representaran el Principat en els pròxims Jocs.

El COA en el comunicat ha inclòs una felicitació als esportistes i les respectives federacions. “Felicitem molt cordialment els nostres atletes, els seus entrenadors, així com a les seves federacions respectives. També felicitem els governs successius que han donat suport a l’esport andorrà i han contribuït assolir aquests magnífics resultats”.

Continua llegint

AE TV

Nàdia Tudó: “Hem rebut més suport internacional que per part del COA”

La nedadora andorrana critica durament la negativa del Comitè Olímpic Andorrà a acceptar les invitacions per als Jocs Olímpics de París 2024

Publicat

el

Nàdia Tudó en una competició aquesta temporada / FAN

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) s’ha mantingut ferm en la postura de no acceptar les invitacions per als Jocs Olímpics de París 2024, un fet que ha generat una gran controvèrsia entre els esportistes i les federacions del país, especialment amb la Federació Andorrana de Natació (FAN). Aquesta decisió ha estat particularment dolorosa per als atletes de la natació, que han vist com les opcions dels seus nadadors s’han esfumat. Aquesta situació ha provocat una resposta contundent de la nedadora andorrana Nadia Tudó.

“Veure la roda de premsa després de l’assemblea, en la qual no es va canviar d’opinió, ens ha deixat molt decebuts”, afirma la tricolor a Andorra Esportiu TV, que ha expressat la seva profunda decepció i tristesa per aquesta decisió. La nedadora ha explicat que els darrers mesos han estat molt durs per a ella i els seus companys, intentant que se’ls escoltés i que es considerés la seva situació.

L’andorrana ha criticat la falta de suport del Comitè Olímpic cap als atletes, destacant que un comitè olímpic hauria d’estar per donar suport als esportistes. “No ens esperàvem aquesta situació i hem rebut molt suport internacional. Molts països han vist aquest canvi de mínimes increïble des de Tòquio a París i no entenen la decisió del COA”, assevera. A més, ha destacat que altres països han aprofitat les invitacions per enviar els seus esportistes als Jocs Olímpics, la qual cosa fa que la decisió del COA sigui encara més incomprensible.

Segons la nedadora, el que demanen és que es tinguin en compte les invitacions, com s’ha fet en altres jocs. “No volem que se’ns regalin les places, sinó que hi hagi una mínima que demostri el nostre nivell”, explica amb contundència. Tudó subratlla que la mínima A “és molt difícil d’aconseguir”, remarca i alhora assenyala que “nedadors d’altres països com Espanya o Alemanya”, i que tenir una mínima raonable “seria un objectiu real per als esportistes”, apunta.

La tricolor també ha expressat la seva preocupació pel fet que les federacions es posin les unes contra les altres i ha destacat la importància de la col·laboració i el suport mutu entre elles. “No voldria que un atleta es quedés sense oportunitat per culpa d’aquestes lluites internes”, exposa. Tudó proposa que les decisions sobre les invitacions es prenguin conjuntament entre les federacions i el COA, per garantir que es considerin els criteris tècnics i esportius adequats. “Crec que és important tenir un criteri clar i just per a tots els esports, i que les persones tècniques de cada federació puguin decidir com s’utilitzen les invitacions”, detalla.

“Serà difícil per als joves veure aquesta situació”

Nàdia Tudó, nadadora andorrana

Per a l’andorrana, la decisió del COA no només perjudica els atletes actuals, sinó que també posa en risc el futur de la natació andorrana. “Pensar en els sacrificis que hauran de fer sense tenir el suport necessari”, ha afirmat Tudó, remarcant la importància de donar esperança als futurs atletes. A més, ja en clau Petits Estats, la del Principat també assenyala que “veient Andorra 2025, on la natació ha portat el màxim nombre de medalles en les darreres edicions, aquesta decisió no té sentit”.

Finalment, Tudó ha mencionat que la FAN està intentant contactar amb la FINA (Federació Internacional de Natació) per buscar suport i solucions alternatives. Ha expressat el seu desig que aquesta situació serveixi per millorar el sistema en el futur. “Espero que ningú més hagi de passar per això i que els atletes que vinguin després de nosaltres tinguin el suport que es mereixen”, apunta. “Continuarem lluitant per la nostra oportunitat fins al final, perquè això és el que representa l’esport: perseverança i determinació”, conclou.

Continua llegint

COA

El COA reafirma la seva postura: no s’aplicaran les places d’universalitat

Tot i les peticions de flexibilitat per part de la FAN, el Comitè Olímpic Andorrà només acceptarà atletes que assoleixin les mínimes internacionals exigides

Publicat

el

Minuts abans de començar l'Assemblea General Ordínaria / AE

A mesura que s’acostaven els Jocs Olímpics de París 2024, el Comitè Olímpic Andorrà (COA) es va mantenir ferm en la seva postura de seleccionar únicament els esportistes que assolissin les mínimes internacionals exigides. Aquesta tarda, en l’Assemblea General Ordinària, tot i que no estava a l’ordre del dia, Joan Clotet, president de la FAN, ha plantejat el tema i va proposar una reunió extraordinària a tres bandes entre el COA, atletisme i natació per prendre una decisió definitiva.

El Comitè Olímpic ha confirmat dita reunió, que en tot cas no serà extraordinària, tal com marquen els estatuts i on si es podria tornar a votar. Amb tot, l’organització s’ha mantingut ferma en la seva posició inicial i president, Jaume Martí, ha recordat que “es va votar en el ple per unanimitat que no s’utilitzarien ni les ‘wild cards’ de totes les federacions ni les places d’universalitat tret que no hi hagués cap representant”. No obstant això, el COA s’havia mostrat partidari de prendre noves decisions en cas que “haguessin vingut totes les federacions”, ha asseverat el màxim mandatari del comitè.

Amb Mònica Doria ja classificada i a l’espera de la classificació de Nahuel Carabaña, la solució podria ser utilitzar la plaça per a un atleta masculí que estigués més a prop de la mínima, assegurant així dos atletes a la capital francesa. “En cas que el Nahuel no ho aconsegueixi, haurà d’anar un de natació o d’atletisme, i això ho tenim preparat”, ha explicat Martí.

Per la seva part, Joan Clotet es va mostrar en desacord amb la decisió i va lamentar que “estic trist perquè ho hem lluitat fins al final i hem de veure què passa amb aquesta plaça masculina”. Tot i haver demanat la reunió, el president ha apuntat que “no tindrà incidència en les places, ja que el reglament ho impedeix i evidentment no tenim temps de convocar una extraordinària”. A més, Clotet ha remarcat que “potser hauríem d’haver parlat amb les federacions per obtenir suport” i, alhora, ha exposat que “si el COA no està per la labor de fer-ho, nosaltres òbviament estem en minoria”.

Finalment, en l’assemblea, les federacions van explicar una millora en el sistema d’elecció per evitar controvèrsies com la generada per a París 2024 i començar a treballar des d’ara per als pròxims Jocs Olímpics a Los Angeles 2028. La possible solució que es va discutir és la de crear una comissió tècnica d’atletes que pugui estudiar cas per cas cada esport. “S’ha de començar a treballar ja i no esperar i arribar tard com en aquests Jocs”, ha conclòs Clotet.

Despiece de Noticia

Jaume Martí convoca les eleccions per a la presidència del COA al desembre

En l’Assemblea General Ordinària celebrada aquesta tarda, el president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jaume Martí, també ha anunciat la convocatòria d’eleccions per a la presidència del COA, que tindran lloc al desembre, immediatament després dels Jocs Olímpics de París 2024. Martí ha comunicat la seva decisió de no presentar-se a la reelecció, posant fi a una trajectòria de 22 anys al capdavant de l’organització.
El procés electoral s’iniciarà al desembre i podria concloure al gener, segons ha explicat Martí. Després de cinc mandats, el president considera que “és el moment adequat per cedir el lloc a d’altra gent”. Aquesta decisió marca el final d’una era i l’inici d’una nova etapa per al Comitè Olímpic Andorrà, on Xavier Espot Miró, president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats, ja va confirmar a Andorra Esportiu TV que s’hi presentaria.

Continua llegint

COA

Xavier Espot Miró es planteja presentar-se a les eleccions del COA

El president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025 deixa la porta oberta a ser el pròxim president del COA

Publicat

el

Xavier Espot MIró

Xavier Espot Miró, actual responsable i president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025, està considerant la possibilitat de presentar-se a les eleccions al Comitè Olímpic Andorrà (COA). En una entrevista a Andorra Esportiu TV, Espot Miró ha expressat la seva intenció de postular-se, sempre i quan compti amb el suport necessari de les federacions esportives del país, un fet indispensable, assegura, per poder fer front a la presidència i prèvia candidatura.

“Si tingués el suport necessari per part de les federacions, em presentaria”, ha afirmat Espot. No obstant això, ha subratllat que primer cal que el president actual del COA convoqui les eleccions i que es donin les condicions adequades per a la seva candidatura. Amb aquesta possible candidatura, on Espot ha assegurat que “s’hi dedicaria plenament”, abans però, Espot Miró, actual president de l’organització dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025, encara és centrat en un repte que reuneix atletes de diversos països petits d’Europa i que representa un repte important per al país tant organitzatiu com socioeconòmic.

La seva experiència i dedicació en aquest rol l’han posat en el punt de mira com un candidat potencial per liderar el COA en els pròxims anys i que ell mateix ha assegurat que és una opció que podria dur-se a terme amb el suport necessari.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST