Connect with us
Recepció al Morabanc Andorra per part de Toni Martí al setembre del 2018 quan el club va guanyar la Lliga Catalana / SFGA Recepció al Morabanc Andorra per part de Toni Martí al setembre del 2018 quan el club va guanyar la Lliga Catalana / SFGA

INSTITUCIONS

L’aposta de Toni Martí per l’esport d’elit i de país

Toni Martí va ser una figura clau perquè el Morabanc Andorra tornés a l’ACB, després que el dirigent veiés en l’esport una oportunitat per fomentar el sentiment d’andorranitat i la cohesió social

Recepció al Morabanc Andorra per part de Toni Martí al setembre del 2018 quan el club va guanyar la Lliga Catalana / SFGA

Publicat

el

És habitual que al món de l’esport es parli de gestes vibrants dins de la pista. No fa tant el Morabanc Andorra va aixecar 21 punts de diferència en poc més de sis minuts en un duel a l’ACB. Ho va fer gràcies als encerts de molts aquella tarda, però, segurament també, perquè ara no fa tants anys hi va haver un cap de Govern que no es va creure allò de política i esport no s’han de barrejar.

Més enllà de la seva figura política i el seu paper fonamental per l’obertura econòmica del Principat, Toni Martí també va ser peça fonamental perquè l’esport andorrà fes el salt a l’elit. De fet, els dos mandats de l’excap de Govern van tenir impactes directes en el món de l’esport: en el primer, el suport institucional perquè el Bàsquet Club Andorra fes el pas a l’ACB; en el segon, la nova llei de l’esport, la qual va permetre a l’FC Andorra esdevenir societat anònima esportiva, i les finals de la Copa del Món d’esquí.

“Era un gran apassionat del món de l’esport”, recorda qui fou ministra de Cultura i Esports en el segon mandat de Martí, Olga Gelabert. “No li vaig preguntar mai perquè en el primer mandat no va tenir ministeri d’Esports, però suposo que va veure que volia estar més al corrent del món esportiu” afegeix l’exministra que recorda que “va ser una aposta personal perquè ell creia molt en l’esport com una manera perquè la gent se sentís implicada”. De fet, segurament les decisions de Martí responien a un bé major: la cohesió social del país. “Era un estrateg, sempre vivia amb els càlculs al cap; quan parlava sempre deixava anar missatges subliminars” apunta l’actual titular de la cartera, Mònica Bonell, que destaca que “era un home d’Estat per sobre de tot, que vivia per Andorra i que es preocupava per qualsevol situació que visqués el país”. “En Toni era un gran aficionat a l’esport en general; des del vessant purament polític era una persona que entenia que l’esport era un vehicle de cohesió social; ell era un convençut de cantar l’himne abans de tots els partits del bàsquet o en qualsevol partit de la selecció” explica el que va ser ministre portaveu Jordi Cinca, ara vinculat a la Federació Andorrana d’Atletisme.

“Quan la famosa del ‘campo atrás’ va anar a parlar amb el president de l’ACB per dir que havia estat una vergonya”

Gorka Aixàs sobre la reacció de toni martí a l’escàndol de la copa del rei de bàsquet

Així, l’exlíder de l’executiu va veure en els terrenys de joc una oportunitat perquè el país s’unís al voltant d’una passió “positiva”, asseguren fonts properes al mandatari a qui descriuen com un home “hàbil” i que era “més de convèncer que no pas d’imposar”. Per això, Martí va fer del suport institucional al Morabanc Andorra, un cavall de batalla. “En això no hi va haver debat i ell ho va defensar de forma més ferma que alguns membres del seu Govern” destaquen fonts d’aquell primer executiu. “Recordo moltes discussions en el grup parlamentari, però ell era el primer a defensar que l’esport donava una unió que el Govern havia de recolzar” assevera Bonell que deixa clar que “era un dels valedors perquè el Morabanc pugés a l’ACB”. Així, quan el BCA va aconseguir el 2014 l’ascens esportiu és Toni Martí qui fa una aposta institucional perquè Andorra tingués un club a una competició professional d’elit. “En el moment en el qual el club puja a l’ACB queda per resoldre tota la qüestió econòmica” explica qui fou cap de comunicació del Morabanc Andorra, Gabriel Fernández, que afegeix que “en aquell moment havies de reunir uns 5 milions d’euros per satisfer el que demanava l’ACB”.

“A l’estiu sempre em deia que no havia de ser nostàlgic i jo li recordava que hi havia contractes pel mig” explica Gorka Aixàs, actual president del Morabanc Andorra. “Ell tenia una visió que tenien pocs, sempre veia més enllà; el Morabanc actual no s’entendria sense ell”, remarca el dirigent que detalla que la relació amb l’excap de Govern era molt estreta. “L’aposta del privat hi era, però arriba fins on arriba, i és veritat que per al públic la justificació ha de ser diferent” destaca Aixàs per explicar per què Martí va fer de la qüestió social un element cabdal per poder fer viable el suport econòmic per part de l’Estat cap el club.

Tonu Martí a l’Estadi Nacional / SFGA

“No calia que et digués les coses, amb una mirada ja ho podies intuir, però també sabies que hi havia una fidelitat, d’alguna manera et venia a dir que tu fessis la teva part que jo compliré, i quan ell apostava sabies que era per sempre”, assevera l’actual màxim responsable del club tricolor que destaca que més enllà de la figura de cap de Govern, Martí també era un soci “al que no li agradava perdre mai; quan la famosa del ‘campo atrás’ ell va anar a parlar amb el president de l’ACB per dir que havia estat una vergonya”. Així mateix, Aixàs explica que quan el Morabanc va assolir l’ascens, el mateix Martí va demanar una reunió amb el president de la competició per deixar palès el suport del Govern amb el projecte tricolor. “Em va fer muntar una reunió per parlar amb el Francesc Roca, per dir que esperava que no tinguéssim cap problema” exposa Aixàs.

I així va ser. Per primer cop, l’Estat aportava –per la via d’Andorra Turisme– un ajut econòmic que arribava als tres milions d’euros perquè el ja llavors Morabanc Andorra pogués participar en la màxima categoria del bàsquet espanyol. “A la competició van quedar sorpresos perquè ja hi havia hagut moltes renúncies per part d’altres clubs” recorda Fernández. Ara bé, l’aposta personal de Martí va permetre tancar el pressupost del club, però també, rehabilitar el pavelló de Govern perquè aquest complís tots els requisits per disputar la competició. Millores que van suposar al voltant del milió d’euros i que, més que per l’import, van fer patir a l’executiu pels ajustats timings. “Recordo que ell s’ho va prendre de forma molt personal i recordo que va ser un estiu complicat” asseveren fonts de l’executiu de Martí.

“Era una persona que entenia que l’esport era un vehicle per a la cohesió social”

Jordi cinca, exministre portaveu de l’època toni martí

“Va ser una aposta molt important perquè a Andorra seguíem més les competicions de fora que d’aquí, estàvem mancants de referents i crec que és una aposta que va anar bé” remarca Iago Andreu, un dels membres del gabinet dels executius de Martí. De fet, Andreu destaca que la vinculació del mandatari no va ser només amb el Morabanc Andorra, sinó també amb el futbol perquè “s’ha de destacar que amb ell se soluciona la qüestió del Camp del Consell i es construeix l’Estadi Nacional amb el suport de la FIFA”.

Obertura del país i de l’esport

La importància de l’obra de Toni Martí per a l’esport andorrà no es va limitar només al seu paper decisiu per l’ascens del Morabanc. L’excap de Govern també va ser clau en la modernització de l’esport, tal com va fer en altres sectors del Principat. “Crec que la llei de l’esport anava encaminada en aquest sentit, seguint l’obertura econòmica que es va fer i en la modernització d’un sector que havia de seguir la resta del país” apunta Andreu.

Gelabert recorda que “la llei tractava qüestions que no eren tan palpables més enllà del fet de permetre que l’FC Andorra esdevingués una societat anònima, però que van ser claus per a l’evolució de l’esport”. Tanmateix, aquell text és el que va permetre que el conjunt tricolor esdevingués una societat anònima esportiva per tal que es pogués efectuar la compra per part del grup Kosmos i Klayton i l’actual projecte tirés endavant. “La llei permetia regular un sector que estava creixent molt al país. Era una llei que necessitava modernitzar-se” explica Justo Ruiz, conseller general de DA de l’època encarregat de defensar el text davant la cambra i que anys més tard acabaria sent Secretari d’Estat d’Esports.

A més, en el segon mandat Toni Martí també va culminar l’aposta que havia fet pel món de l’esquí amb les finals de la Copa del Món del 2019. “El 2014 amb la reunió que es va fer amb el president de la FIS crec que ell era conscient que estava fent una aposta a quatre anys vista; ell era molt bo rematant les negociacions” detalla Andreu.

“El recordo com una persona molt diligent que sempre intentava ajudar; des d’aquella reunió sempre hem tingut molt bona relació amb la FIS i gràcies a aquesta ens donen el 2016 la Copa del Món i les finals del 2019” explica Carles Visa, gerent de la FAE.

“L’aposta del Toni buscava anar cap a la professionalització i demanar més exigència a les federacions perquè tinguéssim més esportistes de nivell; ell va veure en l’esport una porta al món” conclou Andreu.

Toni Martí en la presentació de les finals de la Copa del Món d’Esquí / SFGA

Continua llegint
Advertisement
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

COA

Els Jocs Olímpics, a 150 dies de París

La delegació andorrana tindrà a Dòria com a punta de llança a l’espera de si Carabaña es classifica i de què passa amb la natació

Publicat

el

La medalla dels Jocs Olímpics de París 2024
La medalla dels Jocs Olímpics de París 2024

Els Jocs Olímpics encaren la seva recta final i també ho fan els esportistes que apuren les seves opcions per classificar-se. La delegació andorrana té encara moltes incògnites a respondre si bé els coincideix que enguany els Jocs cauen a tocar del Principat.

Mònica Dòria és ara per ara la única esportista que s’ha classificat de forma oficial per a París 2024. És de fet, la gran opció tricolor per poder aconseguir un diploma olímpic en la modalitat de piragüisme. En atletisme Nahuel Carabaña és el més ben posicionat per poder classificar-se per rànquing en la prova dels 3.000 metres obstàcles si bé encara aspira a poder aconseguir una mínima que seria històrica (hauria de rebaixar la seva millor marca en prop de sis segons per sota dels 8 minuts i 15 segons).

En el cas de no entrar ni per un cantó ni per l’altre, el beneficiat podria ser Pol Moya que podria acabar convidat en la prova dels 800 metres i aconseguir participar en els seus tercers jocs olímpics –no hi ha invitacions en la prova dels 3.000 obstàcles–.

Naiara Liñán buscarà la classificació en el preolímpic de taekwondo el mes vinent a Bulgària, mentre que en natació el més probable és que la FAN hagi de decidir quins són els atletes que podran optar a les places que Andorra té dret amb Nàdia Tudó i Patrick Pelegrina com els més ben situats.

Continua llegint

Federacions

Celebrada la Nit de l’Atletisme 2023

La federació ha volgut premiat els atletes i ha reconegut la tasca realitzada per entrenadors, jutges i tothom qui forma part de l’atletisme andorrà

Publicat

el

Una imatge de la gala / P. Dirvanauskas

Aquest divendres s’ha cel•lebrat a La Massana la Nit de l’Atletisme 2023, en que el que ha estat un esdeveniment on s’han volgut reconèixer els èxits esportius, realitzats i aconseguits per la Federació Andorrana d’Atletisme.

Xavier Espot i Jordi Cerqueda en nom del Comitè Olímpic Andorrà, Josep Maria Missé Cortina, president de la federació, acompanyat de tota la junta directiva, Mònica Bonell, ministra de Cultura i Esport han sigut les màximes insitucions que han encapçalat l’esdeveniment.

Corredors i atletes de la federació de totes les categories, tècnics, jutges i altres personalitats s’han aplegat al Teatre de les Fontetes per commemorar, en el que ha estat, sense dubte, un dels anys més exitosos de la història de l’Atletisme al Principat.

Fins a vint-i-dos records nacionals han estat capaços de batir els atletes durant l’any, una fita històrica que la federació ha volgut reconèixer amb diplomes pels atletes presents, entregats per ex-atletes del país, que encara tenen els records de les seves categories a les seves mans, Natàlia Gallego i Xavier Montaner. Atletes internacionals i de primer nivell, encapçalats per Nahuel Carabaña, Aina Cinca o Pol Moya, que han estat galardonats amb reconeixements pels mèrits esportius i bons resultats aconseguits durant l’any 2023 en el marc esportiu a nivell individual, i també a nivell col·lectiu. Atletes que han portat el nom d’Andorra per tot el món i que ara, tenen l’oportunitat de representar Andorra en els Jocs Olímpics de París de 2024.

Alba Viñals, ha aconseguit el premi a Millor atleta promoció. Aconseguint un nou rècord d’Andorra absolut de 100 metres tanques, a nivell individual, així com records col·lectius de relleus. Un altre dels premis més destacats, ha estat per Joan Berenguer, que ha aconseguit el rècord d’Andorra de 24 hores, un reconeixement a l’esport popular. S’ha fet menció especial a tots els tècnics i entrenadors dels clubs del país, així com a l’Escola Cava, per la tasca de desenvolupament de l’esport i la base.

En categoria femenina, el premi a millor atleta femenina de l’any ha estat per Duna Viñals, que ha afirmat estar molt contenta pel reconeixement amb la vista posada ja en els nous reptes del 2024. En categoria masculina el premi se l’ha endut Nahuel Carabaña, que ha volgut deixar clar que, “l’objectiu principal són els Jocs Olímpics de París”.

Víctor Cunill, nou gerent de la federació, ha deixat clar que, “l’atletisme andorrà porta des de 1988 a tots els JJOO, i volem agraïr a tothom qui treballa per això”. Reconeixent així a tots els atletes qui han format part de l’atletisme andorrà.

Per acabar i, amb la mirada posada en els Jocs dels Petits Estats que s’han de celebrar a Andorra el 2025, la Federació i les autoritats ha volgut fer èmfasi en la bona tasca que es desenvolupa amb la base per a que el país pugui seguir competir internacionalment de la bona forma en la que ho esta fent. “L’atletisme és l’esport que més medalles va conseguir”, ha assegurat Bonell, que ha volgut afirmar que els atletes andorrans son un “motiu d’orgull pel país”.

Continua llegint

COA

Fitness per commemorar el Dia de la dona

El Comú d’Andorra la Vella organitza una classe magistral popular de fitness per commemorar el Dia de la dona

Publicat

el

Masterclass de zumba, COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY / Arxiu

El Comú d’Andorra la Vella organitzarà el 8 de març i per tal de commemorar el Dia de la dona una classe magistral de fitness popular en una activitat oberta a tothom i que es durà a terme al Centre de Congressos a les 19 h.

L’activitat, gratuïta i oberta a tothom serà una classe de zumba, fit gipsy dance i combat i per participar-hi caldrà realitzar una inscripció prèvia. L’objectiu de la masterclass del Dia de la dona, que es fa per primera vegada, és promoure la salut i l’activitat física entre les dones, i per això s’han escollit tres disciplines esportives molt dinàmiques i amb molt bona acollida.

Es tracta d’una acció que compta amb la col·laboració del Centre esportiu dels Serradells i del Centre esportiu d’Ordino, que cedeixen monitores per fer l’activitat, així com amb el suport de la comissió de la Dona i l’esport del Comitè olímpic andorrà (COA).

Continua llegint

FC ANDORRA

Govern disposat a “solucionar” la qüestió de l’estadi

El ministre portaveu demana a l’Andorra que presenti ja el projecte de construcció

Publicat

el

L'Estadi Nacional en la presentació de l'FC Andorra / FCA

Després de fer-se oficial la sol·licitud del VPC i la Federació Andorrana de Rugbi de tornar a l’Estadi Nacional, un cop han transcorregut els dos anys de contracte entre les entitats, Govern i el FC Andorra, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha obert la porta a continuar amb les negociacions per tal d’arribar a un acord entre totes les parts involucrades.

Casal, que ha confirmat la reunió deguda a terme aquest dimarts entre el Cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’esports, Mònica Bonell i els representants de la Federació de Rugbi, ha volgut deixar les portes obertes a mantenir les negociacions i, per tant, no donar per finalitzat l’acord amb l’ànima d’arribar a bon port entre totes les parts implicades.

Com prèviament han confirmat a Andorra Esportiu, representants dels Isards i en la roda de premsa, així també ho ha fet Guillem Casal, en els pròxims quinze dies, hi ha convocada una reunió per tal d’apropar postures i arribar a acords entre Govern, l’FC Andorra i els representants del Rugbi per l’ús de l’Estadi Nacional a partir del pròxim mes de juny.

Sobre el projecte de la Borda Mateu, en el qual l’entitat tricolor ja treballa, Casal ha destacat que “el Govern no ha tancat mai la porta”, reiterant que “quan tinguem més coneixement ens podrem pronunciar”. Finalment, el ministre portaveu ha volgut deixar clar que, “hem de conèixer el projecte per poder posicionar-nos-hi al voltant”, demanant així que l’Andorra presenti el projecte de construcció.

Continua llegint

Federacions

Kevin Poulet deixa la federació d’atletisme per fer el salt al ministeri

El fins ara director tècnic de la FAA passa a ser el responsable d’Entitats Esportives i Esport d’Alt Rendiment

Publicat

el

Kevin Poulet
Kevin Poulet en una imatge d'arxiu

El fins ara director tècnic de la Federació Andorrana d’Atletisme, Kevin Poulet, ha deixat el càrrec de forma oficial avui després que el propi organisme hagi anunciat el pas del fins ara director tècnic al ministeri de Culturia i Esports del Govern.

Així, Poulet es converteix en el nou responsable d’Entitats Esportives i Esport d’Alt Rendiment del ministeri d’Esports i fa el salt a l’executiu. “El Kevin ha ocupat llocs de responsabilitat dins la FAA els darrers 6 anys, primer com a Gerent i després com a Director Tècnic, a banda de ser entrenador de diversos atletes del país. Durant els seus anys a la Federació ha contribuït de manera decisiva al bon moment que està vivint l’atletisme andorrà amb la consolidació de atletes joves i amb molta projecció” assevera la federació en un comunicat.

“La FAA agraeix tot l’immens treball, la implicació i el compromís del Kevin amb l’atletisme
en general i amb la FAA en particular. Les portes de la Federació sempre les tindrà obertes” conclou el text que apunta que en les properes setmanes s’escollirà a un nou director tècnic.

Continua llegint

EL + VIST