Connect with us

INSTITUCIONS

La prova pilot de Govern per ampliar el programa “Esport Estudi” començarà amb el futbol

L’executiu busca integrar la pràctica esportiva als tres sistemes educatius públics

Publicat

el

SFGA/CEsteve

L’executiu en una recent entrevista a Andorra Esportiu TV ha reafirmat la seva voluntat d’ampliar el programa “Esport Estudi”, fins ara centrat en esquí i futbol, a tota la resta d’esports. L’objectiu és oferir una formació integral que combini estudis acadèmics i pràctica esportiva, assegurant que la participació en aquest programa no es computi com a absentisme escolar.

La integració de la pràctica esportiva en l’educació acadèmica té com a objectiu principal proporcionar als estudiants una formació completa, que inclogui tant el desenvolupament intel·lectual com el físic, preparant-los millor per al futur. Aquesta iniciativa representa un pas important per a Andorra en la promoció d’un estil de vida saludable i equilibrat entre els joves.

Cabanes ha destacat la importància de crear un entorn on l’esport sigui una part integral del desenvolupament dels joves. “El projecte Futbol Estudi ja té un recorregut de set anys, i això ens dona seguretat sobre la seva viabilitat. Ara volem portar aquesta experiència a altres esports i fer-la accessible a més estudiants”, apunta. Aquesta ampliació busca garantir que el programa es pugui implementar amb èxit en aquests entorns educatius. Paral·lelament, s’està considerant una prova pilot per integrar altres esports dins el sistema educatiu andorrà, amb una trentena d’esportistes participant en aquesta fase inicial.

La prova pilot, prevista per al setembre, inclourà diversos esports i servirà per avaluar la viabilitat del projecte abans d’expandir-lo completament. “Encara és embrionari, però la nostra intenció és veure com podem fusionar el projecte de futbol estudi amb un programa més ampli d’esport”, ha comentat Cabanes. Aquesta iniciativa pretén consolidar una oferta esportiva variada que inclogui no només el futbol, sinó també altres disciplines.

Govern ha reconegut que les converses amb les federacions esportives i els sistemes educatius estan en marxa per definir els detalls de l’ampliació del programa. Tot i que encara no s’ha establert un calendari definitiu, es treballa per assegurar que aquesta iniciativa es desenvolupi amb garanties.

L’objectiu final del programa és garantir que els estudiants puguin compaginar els seus estudis amb la pràctica esportiva d’alt nivell, proporcionant-los les eines necessàries per excel·lir en ambdós àmbits. “Volem fomentar la pràctica esportiva des de la base i assegurar-nos que tots els estudiants tinguin l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitats esportives sense deixar de banda la seva formació acadèmica”, assevera Cabanes. Valorant quins canvis són necessaris per millorar el programa, des de la secretaria d’estat es considera que, fins ara, està funcionant adequadament.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

COA

Missé tornarà a ser president de la Federació Andorrana d’Atletisme

Josep Maria Missé seguirà una legislatura més al capdavant de la Federació Andorrana d’Atletisme després que només s’hagi presentat la seva candidatura

Publicat

el

El president de la federació andorrana d'atletisme, Josep Maria Missé, en una imatge d'arxiu /SFGA
Una imatge de Missé / Arxiu

Josep Maria Missé tornarà a ser president de la FAA, ja que la llista presidida per ell mateix és l’única que s’ha presentat a les eleccions. Tal com va avançar en l’entrevista a Andorra Esportiu TV, el fins ara president “té moltes ganes d’acabar tots els projectes iniciats i poder continuar al capdavant del càrrec”.

La llista presentada per l’actual president inclou Anna Achon de vicepresidenta, David Piñol de tresorer, Aina Cinca de secretària, a més de Mireia Molins, Sandra Olivé, Laurance Lestang, Raül González, Pau Blasi, Ignasi Villamayor, Marc Tramunt, Ferran Riu i Xavier Mujal.

Continua llegint

COA

El COA “felicita” a Govern per les classificacions dels esportistes als Jocs

El comitè ha confirmat que Nahuel Carabaña i Mònica seran els dos representants andorrans als Jocs

Publicat

el

Mònica Dòria ha aconseguit aquest 2023 el seu bitllet per als Jocs de París
Doria en una competició / Arxiu

En un comunicat emès pel Comitè Olímpic Andorrà (COA) aquest dijous, l’organisme ha confirmat els atletes classificats pels Jocs Olímpics de París 2024 de forma oficial. Tot i ja ser oficiós, es confirma doncs que les demandes de les federacions d’utilitzar les places d’universalitat i invitacions de les quals el país disposava no es faran servir.

Mònica Doria en les modalitats de Piragüisme Canoa Eslàlom i Nahuel Carabaña en la prova d’atletisme dels 3.000 metres obstacles representaran el Principat en els pròxims Jocs.

El COA en el comunicat ha inclòs una felicitació als esportistes i les respectives federacions. “Felicitem molt cordialment els nostres atletes, els seus entrenadors, així com a les seves federacions respectives. També felicitem els governs successius que han donat suport a l’esport andorrà i han contribuït assolir aquests magnífics resultats”.

Continua llegint

INSTITUCIONS

Govern insta al COA a fer servir les places d’universalitat en els propers Jocs Olímpics

La ministra Conxita Marsol ha reconegut que “ara per aquests Jocs ja és massa tard” i que si bé “no som competents sí que podem encoratjar a les federacions a què reflexionin”.

Publicat

el

Foto:SFGA/CEsteve
Un consell de Ministres / Foto:SFGA/CEsteve

La ministra Conxita Marsol -avui portaveu del Govern després del Consell de Ministres- ha “encoratjat al COA i a les federacions a reflexionar i trobar una solució per fer ús de les invitacions perquè els nostres esportistes tinguin l’oportunitat d’anar als Jocs”.

Ho ha asseverat tot reconeixent que l’executiu no té competències sobre la matèria, però sí apuntant que la direcció que preferiria el Govern és que es fes ús de les places d’universalitat en aquells “esportistes que tinguin un cert nivell”. “No som competents en la matèria, però com a Govern sí que podem encoratjar al COA a trobar una solució” ha insistit Marsol.

Això sí, el possible canvi de postura serà ja per a Los Angeles 2028, doncs Marsol ha reconegut que “per aquests jocs ja anem tard”.

Continua llegint

FC ANDORRA

Cabanes: “És crucial respectar els nous acords per evitar conflictes futurs amb l’Estadi Nacional”

Segons el secretari d’estat el nou conveni contribueix a fer que cada entitat tingui el seu espai per entrenar i jugar els partits

Publicat

el

L'estadi Nacional / FC Andorra
L'Estadi Nacional / FCA

Tot i que sembla que de moment, la polèmica sobre l’Estadi Nacional ha de calmar-se havent-hi ja una decisió en ferm sobre qui l’ocuparà i les condicions, el serial per excel·lència del Principat en els darrers mesos, ha arribat a la secretaria d’estat.

Cabanes, en parlar sobre aquesta polèmica, ha afirmat que es buscarà el moment més adequat per realitzar el canvi de gespa amb l’objectiu de minimitzar l’impacte en les activitats esportives. Per evitar que el pròxim any es repeteixin els mateixos problemes, Cabanes ha insistit en la necessitat de signar acords que reflecteixin la realitat de la temporada actual i que es respectin en el futur. “És crucial que respectem els acords i treballem junts per evitar conflictes futurs. El canvi de gespa es farà en el moment més oportú per garantir que totes les parts implicades estiguin satisfetes”, ha assegurat Cabanes, subratllant també la voluntat de fer que aquest procés sigui el menys traumàtic possible per a tots els implicats.

Cabanes ha explicat que aquest acord és crucial per resoldre la situació actual de l’FC Andorra, que necessitava una solució estable per a les seves activitats. “Volem que cada entitat tingui el seu espai propi, i aquest conveni amb la FAF és un pas important en aquesta direcció”, ha comentat. Segons el secretari d’Estat, aquest tipus de col·laboracions són fonamentals per garantir que tots els clubs del país puguin desenvolupar-se de manera òptima.

Pel que fa a les preocupacions sobre la disponibilitat de l’Estadi Nacional, Cabanes ha indicat que el calendari de les obres a les instal·lacions de la FAF serà determinant per a la planificació futura. “Les obres civils són complicades de preveure exactament, però estem treballant per minimitzar qualsevol impacte negatiu en els calendaris dels equips”, ha dit. En aquest sentit, ha destacat la importància de tenir una planificació flexible que permeti ajustar-se a les necessitats de les diferents entitats esportives.

Paral·lelament, el president de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Fèlix Álvarez, ha abordat una altra qüestió controvertida: la utilització de l’Estadi Nacional per part de l’FC Andorra la pròxima temporada. Encara queda per determinar si l’FC Andorra jugarà tota la temporada al Nacional o si es traslladarà a Encamp un cop el nou estadi de la FAF estigui operatiu.

“La porta està oberta perquè l’FC Andorra pugui acabar la temporada a Encamp en el nou estadi de la federació, que ja estarà acabat”, ha declarat Álvarez, deixant així la possibilitat que el club tingui una ubicació definitiva a la segona part de la temporada.

Aquesta situació que ha generat tant debat entre els aficionats i les autoritats esportives, però tots coincideixen en la necessitat de coordinar esforços per trobar solucions que beneficiïn tots els implicats. La FAF sembla que deixa la porta oberta per negociar que els tricolors puguin, si és necessari, acabar l’any a Encamp.

Continua llegint

AE TV

Nàdia Tudó: “Hem rebut més suport internacional que per part del COA”

La nedadora andorrana critica durament la negativa del Comitè Olímpic Andorrà a acceptar les invitacions per als Jocs Olímpics de París 2024

Publicat

el

Nàdia Tudó en una competició aquesta temporada / FAN

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) s’ha mantingut ferm en la postura de no acceptar les invitacions per als Jocs Olímpics de París 2024, un fet que ha generat una gran controvèrsia entre els esportistes i les federacions del país, especialment amb la Federació Andorrana de Natació (FAN). Aquesta decisió ha estat particularment dolorosa per als atletes de la natació, que han vist com les opcions dels seus nadadors s’han esfumat. Aquesta situació ha provocat una resposta contundent de la nedadora andorrana Nadia Tudó.

“Veure la roda de premsa després de l’assemblea, en la qual no es va canviar d’opinió, ens ha deixat molt decebuts”, afirma la tricolor a Andorra Esportiu TV, que ha expressat la seva profunda decepció i tristesa per aquesta decisió. La nedadora ha explicat que els darrers mesos han estat molt durs per a ella i els seus companys, intentant que se’ls escoltés i que es considerés la seva situació.

L’andorrana ha criticat la falta de suport del Comitè Olímpic cap als atletes, destacant que un comitè olímpic hauria d’estar per donar suport als esportistes. “No ens esperàvem aquesta situació i hem rebut molt suport internacional. Molts països han vist aquest canvi de mínimes increïble des de Tòquio a París i no entenen la decisió del COA”, assevera. A més, ha destacat que altres països han aprofitat les invitacions per enviar els seus esportistes als Jocs Olímpics, la qual cosa fa que la decisió del COA sigui encara més incomprensible.

Segons la nedadora, el que demanen és que es tinguin en compte les invitacions, com s’ha fet en altres jocs. “No volem que se’ns regalin les places, sinó que hi hagi una mínima que demostri el nostre nivell”, explica amb contundència. Tudó subratlla que la mínima A “és molt difícil d’aconseguir”, remarca i alhora assenyala que “nedadors d’altres països com Espanya o Alemanya”, i que tenir una mínima raonable “seria un objectiu real per als esportistes”, apunta.

La tricolor també ha expressat la seva preocupació pel fet que les federacions es posin les unes contra les altres i ha destacat la importància de la col·laboració i el suport mutu entre elles. “No voldria que un atleta es quedés sense oportunitat per culpa d’aquestes lluites internes”, exposa. Tudó proposa que les decisions sobre les invitacions es prenguin conjuntament entre les federacions i el COA, per garantir que es considerin els criteris tècnics i esportius adequats. “Crec que és important tenir un criteri clar i just per a tots els esports, i que les persones tècniques de cada federació puguin decidir com s’utilitzen les invitacions”, detalla.

“Serà difícil per als joves veure aquesta situació”

Nàdia Tudó, nadadora andorrana

Per a l’andorrana, la decisió del COA no només perjudica els atletes actuals, sinó que també posa en risc el futur de la natació andorrana. “Pensar en els sacrificis que hauran de fer sense tenir el suport necessari”, ha afirmat Tudó, remarcant la importància de donar esperança als futurs atletes. A més, ja en clau Petits Estats, la del Principat també assenyala que “veient Andorra 2025, on la natació ha portat el màxim nombre de medalles en les darreres edicions, aquesta decisió no té sentit”.

Finalment, Tudó ha mencionat que la FAN està intentant contactar amb la FINA (Federació Internacional de Natació) per buscar suport i solucions alternatives. Ha expressat el seu desig que aquesta situació serveixi per millorar el sistema en el futur. “Espero que ningú més hagi de passar per això i que els atletes que vinguin després de nosaltres tinguin el suport que es mereixen”, apunta. “Continuarem lluitant per la nostra oportunitat fins al final, perquè això és el que representa l’esport: perseverança i determinació”, conclou.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST