Connect with us

INSTITUCIONS

Govern vol obrir una subvenció per a l’esport femení

La ministra assegura que cal “crregir aquest greuge que hi ha respecte l’esport masculí”

Publicat

el

Bonell en el lliurament dels premis ARA / SFGA
Bonell en el lliurament dels premis ARA / SFGA

La ministra d’Esports, Mònica Bonell, va explicar ahir en roda de premsa que l’executiu està estudiant la via per poder iniciar una línia de subvencions dedicades a la promoció de l’esport femení. “Tenim una generació d’esportistes que no només estan obtenint bons resultats sinó que estan disposades a ser referents” va asseverar Bonell que va voler deixar clar que “totes elles han de saber que tenen tot el nostre suport”.

Per ara, però, no hi ha una proposta clara ni tampoc finançament per aquesta proposta, si bé el secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, va explicar que una possibilitat seria modificar els reglaments de subvencions per a federacions per tal de promocionar l’esport entre les dones. “Cal corregir el greuga històric que hi ha en l’esport femení respecte el masculí” ha remarcat Bonell.

Tot plegat s’ha explicat en la prèvia de la quarta edició de ‘L’esport ens connecta’ –anteriorment coneguda com a ‘Nit de l’esport’ – el Govern ha premiat els resultats internacionals més destacats dels esportistes andorrans Jordi Casellas, Marc Gasa, Xavi Cardelús, Arnau Soldevila, Cande Moreno, Ariadna Fenés, Joan Verdú, Roger Puig, Ireneu Esteve i Mònica Doria. Durant la gala, l’Executiu també ha fet un reconeixement als medallistes dels Jocs dels Petits Estats 2023 pels resultats obtinguts a Malta aquest estiu.

Així mateix, amb la col·laboració de l’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD), el Govern ha reconegut les federacions d’atletisme, esquí, futbol, judo, karate, natació, muntanyisme i Special Olympics per les accions fetes en el marc del programa ‘Compromís amb l’esport – Joc Net’, emprès per la Secretaria d’Estat de Joventut i Esports i l’AGAD.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut destacar, durant l’entrega dels guardons, el compromís ferm i prioritari de l’Executiu amb l’esport “perquè entenem i concebem
l’esport des d’una perspectiva pública i social, i també com un dret individual i col·lectiu que cal promoure, ja que també desenvolupa un paper cabdal en l’educació dels infants i joves, com també fomenta els valors d’una societat democràtica i pacífica com la nostra a través de l’esforç, la disciplina, la solidaritat o el respecte”. Per aquest motiu, Espot ha assegurat que el Govern continuarà promovent les sinergies que facilitin la promoció de l’esport des de tots els àmbits públics, amb la millora de les infraestructures actuals i el suport a l’esport federat.

Llistat dels esportistes premiats pels resultats destacats en competicions
internacionals:

 • Mònica Doria Vilarrubla (Federació Andorrana de Canoa i Caiac), 22.000 euros per haver guanyat la medalla de plata obtinguda a la Copa del Món de la República Txeca.
 • Ireneu Esteve Altimiras (Federació Andorrana d’Esquí), 10.000 euros per haver obtingut la 7a posició al Mundial d’Eslovènia.
 • Roger Puig Davi (Federació Andorrana d’Esquí), 10.000 euros per haver estat 7è al Mundial d’Espanya.
 • Joan Verdú Sánchez (Federació Andorrana d’Esquí), 7.000 euros per haver resultat 10è al Mundial de França.
 • Ariadna Fenes Areny (Federació Andorrana de Mutanyisme), 2.000 euros per haver quedat 5a a la Copa del Món d’Àustria.
 • Cande Moreno Becerra (Federació Andorrana d’Esquí), 1.000 euros per haver quedat la 10a classificada a la Copa d’Europa de Noruega.
 • Arnau Soldevila Busquets (Federació Andorrana de Muntanyisme), 1.000 euros per haver estat 7è a l’Europeu Skyrace de Montenegro.
 • Xavi Cardelús Garcia (Federació Motociclista d’Andorra), 1.000 euros pel segon lloc a la Copa d’Europa de Moto2.
 • Marc Gasa Birbe (Federació Andorrana de Muntanyisme), 500 euros per haver resultat 9è a l’Europeu Skyrace de Montenegro.
 • Jordi Casellas Albiol (Federació Andorrana d’Esports Adaptats), 500 euros pel bronze a l’Europeu de Rotterdam.

Llistat dels reconeixements als medallistes dels Jocs dels Petits Estats 2023:

Natació:

 • Nadia Tudó Cubells, medalla d’or en 200m estils (1.500 euros)
 • Tomas Lomero Arenas, medalla de bronze en 50m papallona (500 euros)
 • Bernat Lomero Arenas, medalla de bronze en 50m papallona (500 euros)
 • Patrick Pelegrina Cuen, medalla de bronze en 4x100m lliures (250 euros)
 • Kevin Teixeira Pereira, medalla de bronze en 4x100m lliures (250 euros)
 • Atletisme:
 • Nahuel Carabaña Valenzuela, medalla d’or en 3.000 obstacles (1.500 euros)
 • Pol Moya Betriu, medalla d’or en 1.500m (1.500 euros)
 • Dayane Huerta Venet, medalla de plata en 3.000m obstacles (1.000 euros)
 • Duna Viñals Calixto, medalla de plata en 400m tanques (1.000 euros)
 • Lerato Pagès Maboka, medalla de bronze en 100m tanques (500 euros)
 • Xènia Mourelo Velasco, medalla de bronze en 3.000m obstacles (500 euros)
 • Tennis:
 • Victòria Jiménez Kasintseva, medalla d’or en individuals (1.500 euros)
 • Basquetbol:
 • Selecció femenina, medalla de plata en 3×3 (1.200 euros, 300 euros per
  esportista)
 • Selecció masculina, medalla de bronze en 3×3 (600 euros, 150 euros per
  esportista)
 • Rugbi VII:
 • Selecció femenina, medalla d’or (6.000 euros, 500 euros per esportista)
 • Selecció masculina, medalla de bronze (1.800 euros, 150 euros per
  esportista)

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Federacions

Esports vol ampliar el programa esquí estudi a tots els esports

Govern estudia la possibilitat juntament amb les federacions per tal d’ampliar el programa a altres esports

Publicat

el

Cabanes i Bonell en l'acte de subvencions / FSGA

L’executiu ha destacat aquest matí que continua amb la voluntat d’ampliar el programa d’esquí estudi a tota la resta d’esports. Una decisió que caldrà acabar de concretar amb les federacions i, especialment, amb els tres sistemes educatius per tal que es pugui oferir amb garanties la totalitat d’esports i que la participació en aquest programa no es computi com a absentisme laboral.

En aquest sentit, Govern no ha volgut posar un calendari a l’ampliació del programa, però sí que ha reconegut converses amb les federacions i els sistemes educatius per tal de poder avançar en aquesta matèria.

El que sí que ha reconegut Bonell és que l’executiu també valorarà quins canvis s’han de realitzar per millorar el programa, però la secretaria d’Estat sí que es considera que ara per ara està funcionant.

Continua llegint

COA

Bonell: “És cert que en alguns esports aconseguir la mínima és difícil, però respectem la decisió del COA”

La ministra d’esports ha assegurat que la decisió dels esportistes participants en els Jocs Olímpics la prendrà el COA

Publicat

el

Mònica Bonell en l'acte de subvencions / SFGA

Andorra tindrà com a molt dos representants als Jocs Olímpics de París. Després de la decisió del COA de no fer ús de les invitacions per a universitaris, el Govern no ha volgut entrar en la polèmica aquest matí en assegurar que “respectem una decisió que es va prendre el si del COA on van participar totes les federacions i per una majoria àmplia es va decidir que els que representessin Andorra siguin aquells que es classifiquin per a la mínima”, segons ha asseverat la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.

“És cert que hi ha esports que és més difícil poder assolir les mínimes, però en aquest cas respectem aquesta àmplia majoria” ha destacat la titular de la cartera en una decisió que deixarà la representació d’Andorra a París amb Mònica Doria en piragüisme i, si acaba assolint la classificació per punts, Nahuel Carabaña en atletisme.

Continua llegint

INSTITUCIONS

S’incrementa un 9% les subvencions esportives fins als 4,6 milions d’euros

El Govern repartirà 4,6 milions en subvencions, augmentant un 9% respecte a la temporada anterior

Publicat

el

Una imatge de l'acte / P Dirvanauskas

El Govern repartirà aquest any 4,6 milions d’euros en concepte de subvencions a l’esport. Això suposa un increment del 9% respecte al 2023 quan es van repartir 3,9 milions d’euros. En aquest sentit, les dues entitats que tindran un major increment en números absoluts en la subvenció és la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i el VPC que rebran 150.000 € i 100.000 € més respecte al curs passat atesos els resultats obtinguts al llarg de la darrera temporada.

D’altra banda, la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, també ha destacat que “a causa dels Jocs dels Petits Estats hi ha una partida per aquelles federacions que hi participin perquè puguin preparar els esportistes”. Així entre les federacions que participin en els Jocs dels Petits Estats hi haurà una ajuda específica a repartir de 336.000 euros aquest 2024 i que serà similar per al curs 2025.

La federació que més ajut rebrà és la FAE amb 1,3 milions d’euros, seguida de la Federació Andorrana de Muntanyisme amb 298.000 euros, la Federació Andorrana d’Atletisme amb 169.500 euros i la Federació Andorrana de Natació amb 167.000 euros. Qui destaca pel seu increment és la Federació Andorrana de Pàdel que multiplica per cinc la subvenció fins als 18.000 euros.

Cal recordar, que la FAE va demanar a inici de temporada 1,4 milions d’euros xifra a la qual no s’ha arribat si bé Bonell ha remarcat que “l’augment que han rebut és considerable, hem parlat amb ells i estan en aquest moment buscant patrocinadors o parlant amb els que ja tenen per intentar completar les necessitats que ja tenen”.

“El que es pretén és marcar una subvenció fixa perquè més o menys totes les federacions sàpiguen en quina xifra es mouran i després cada any segons la disponibilitat pressupostària i els programes presentats es marcarà una part variable” ha destacat el secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, que ha afegit que “la subvenció no va directament vinculada al nombre de federats sinó a un programa i calendari esportiu. Però hi ha molts altres criteris com per exemple la formació dels tècnics o el foment de la base”.

Una altra de les novetats, segons ha explicat la ministra, és que “hem decidit en vistes les necessitats de les federacions, repartir els ajuts ja tan bon punt s’hagin atorgat les subvencions”. D’altra banda, qui mantindrà el conveni d’esport professional és Vicky Jiménez que mantindrà l’ajut de 150.000 euros. “L’objectiu era acompanyar-la en el seu primer any que és complicat i és quan se l’ha d’acompanyar” ha conclòs Cabanes.

Continua llegint

INSTITUCIONS

Govern decidirà què fer amb la subvenció a l’esport professional un cop es consumi el descens de l’Andorra

L’executiu assegura que una possible reducció o no de l’ajut es valorarà quan es certifiqui el descens

Publicat

el

Mònica Bonell i Alain Cabanes en la roda de premsa de presentació de les beques ARA / SFGA
La ministra Bonell en una imatge d'arxiu / SFGA

Amb el descens pràcticament consumat –i més encara després de la derrota a Gijón i la victòria de l’Osca– al FC Andorra se li obra una nova carpeta: el de les subvencions a l’esport professional. L’executiu està a l’espera que es certifiqui el descens del conjunt tricolor per decidir què fer amb la subvenció que el club té actualment pel fet de competir en una lliga professional.

Així, fonts del Govern asseguren que mantenir o reduir l’ajut que rep el club “es valorarà per part del ministeri encarregat de l’esport en cas d’ocórrer”. En aquest sentit, cal recordar que entre Andorra i MoraBanc Andorra reben 1,65 milions per part de Govern pel fet de competir a lligues professionals. Així, un descens a 1aRFEF implicaria que el conjunt propietat de Kosmos-Clayton deixaria la competició considerada professional.

Cal recordar, però, que l’any que el MoraBanc Andorra va baixar a LEB Or –lliga que no es considerada com a professional– se li va mantenir la subvenció. De fet, el conjunt de la Bombonera també està pendent de veure la decisió de l’executiu en el cas que finalment es decideixi disputar competició europea, doncs probablement l’ajut al club es podria incrementar per tal de poder fer viable una plantilla competitiva.

El descens, però, no només precipitarà la decisió sobre la subvenció, sinó que també pot acabar de desencadenar la situació de l’Estadi Nacional doncs si finalment la RFEF permet jugar en gespa artificial a 1a Federació, l’Andorra i el VPC podrien compartir instal·lació fins que el camp de la FAF estigui disponible.

Continua llegint

ESPORT DE NEU

Govern optimista amb els mundials a menys d’un mes de la decisió de la FIS

Espot assegura que “la candidatura és mereixedora” i remarca que en cas d’una negativa “seguirem picant pedra”

Publicat

el

La sortida de la Cursa Illa Carlemany

El Govern es mostra “optimista” amb la candidatura dels mundials del 2029. Així ho ha assegurat aquest matí el cap de Govern, Xavier Espot, després de la Cursa Popular Illa Carlemany. “Esperem que el nostre desplaçament a Reykjavík valgui la pena en el sentit de poder celebrar la candidatura” ha destacat el cap que ha apuntat que “estem fent tot el possible perquè la candidatura sigui valedora i pensem que és mereixedora però és per sensacions”.

En aquest sentit, Espot ha assegurat que “sinó seguirem picant pedra” obrint la porta així a poder optar als següents mundials en una decisió que “en última instància seria d’ENSISA”.

D’altra banda, el líder de l’executiu ha celebrat que la nova edició de la Cursa Popular segueixi amb una bona afluència de gent “havent superat amb molt bona nota les expectatives. Una cursa en la qual s’ha imposat Nahuel Carabaña en categoria masculina i Ariadna Fenés, en femenina.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST