Connect with us

FUTBOL

Andorra davant el sorteig del Mundial: somnis, nous reptes i un nou estadi per estrenar

Andorra coneixerà els seus rivals del Mundial 2026 en el sorteig d’aquest divendres a les 12h.

Imatge del trofeu del Mundial / FIFA

Publicat

el

Aquest divendres a les 12 h, Andorra descobrirà els seus rivals en la fase de classificació per al Mundial de la FIFA 2026, un camí que es presenta ple de reptes però també d’oportunitats per continuar creixent com a selecció. Els de Koldo Álvarez arriben després d’una Nations League complicada, on només van sumar un punt, però on van deixar bones sensacions en el joc i una actitud combativa en tots els enfrontaments.

Aquesta experiència serveix com a punt de partida per a una nova fase de classificació, que portarà alguns dels millors equips del món al Principat i que estrenarà un nou escenari: el nou estadi d’Encamp, que promet convertir-se en un símbol del creixement del futbol andorrà.

Un recorregut ple d’història: rivals coneguts i reptes per complir

Des de la seva primera aparició en unes eliminatòries pel Mundial 2002, Andorra ha acumulat experiència davant rivals de tots els nivells. En el passat, els tricolors s’han enfrontat a seleccions com Portugal, un rival habitual que ja ha visitat el Principat diverses vegades, o França, que va ser rival en la fase de classificació per a l’Eurocopa 2020. Tot i això, hi ha grans noms que mai han creuat camins amb Andorra en unes eliminatòries mundialistes, com Espanya, Itàlia o Alemanya.

Aquest sorteig no només pot oferir retrobaments amb vells coneguts, sinó també el debut contra seleccions històriques que marcarien un nou capítol per a Andorra. Espanya, campiona d’Europa i veïna, és una de les seleccions més esperades, mentre que Itàlia i Alemanya aportarien la seva aura de grans campiones del món.

Dates clau i sistema de classificació per al Mundial 2026

Un total de 16 seleccions europees participaran en el Mundial 2026. Els 12 primers classificats de cada grup accediran directament a la fase final en una classificació que jugarà del març de 2025 fins al novembre del 2025. Les altres quatre places restants es decidiran en els play-offs, que es disputaran el març de 2026.

En aquests play-offs, participaran els 12 segons de grup, juntament amb els quatre millors guanyadors de grup de la UEFA Nations League 2024/25 que no hagin aconseguit la classificació directa. La repesca constarà de quatre eliminatòries, amb semifinals i finals a partit únic dins de la mateixa finestra internacional.

Els bombos del sorteig

Bombo 1: França, Espanya, Anglaterra, Portugal, Països Baixos, Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Croàcia, Suïssa, Dinamarca i Àustria.
Bombo 2: Ucraïna, Suècia, Turquia, Gal·les, Hongria, Sèrbia, Polònia, Romania, Grècia, Eslovàquia, Txèquia i Noruega.
Bombo 3: Escòcia, Eslovènia, República d’Irlanda, Albània, Macedònia del Nord, Geòrgia, Finlàndia, Islàndia, Irlanda del Nord, Montenegro, Bòsnia i Hercegovina i Israel.
Bombo 4: Bulgària, Luxemburg, Bielorússia, Kosovo, Armènia, Kazakhstan, Azerbaidjan, Estònia, Xipre, Illes Fèroe, Letònia i Lituània.
Bombo 5: Moldàvia, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein i San Marino.

Entre gegants i oportunitats

Bombo 1: Les grans potències

El primer bombo inclou equips de primer nivell mundial. Espanya, tot i la seva proximitat geogràfica, mai ha format part d’un grup amb Andorra en un Mundial, i un enfrontament oficial seria especial tant per l’afició com pels jugadors. França, que ja va trepitjar el Nacional en la fase de l’Eurocopa, podria repetir visita amb noms com Kylian Mbappé.

Altres seleccions com Itàlia i Alemanya, grans potències mundials que mai han trepitjat el Principat, podrien oferir un debut històric a Encamp. D’altra banda, equips com Àustria, Dinamarca o Suïssa serien, en teoria, els més ‘assequibles’ d’aquest bombo. Tot i ser seleccions que han estat presents en les grans competicions, no tenen el mateix poder intimidatori que altres i un duel amb ells podria plantejar partits més competitius.

Bombo 2: Figures emergents

El segon bombo ofereix seleccions amb molt de talent individual i col·lectiu, però que podrien ser més accessibles que els caps de sèrie. Per una banda, Noruega, amb Erling Haaland al capdavant, seria el gran reclam mediàtic d’aquest bombo. El davanter del Manchester City és una de les figures més dominants del futbol mundial i faria d’aquest duel un esdeveniment únic. Tanmateix, Suècia, liderada per Viktor Gyökeres, també aportaria un partit ple d’intensitat, gràcies a la combinació d’ordre tàctic i físic que caracteritza els escandinaus.

No obstant això, seleccions com Romania, Hongria o Polònia, rivals d’Andorra en el passat, serien menys mediàtiques però no menys complicades. La seva força física i experiència internacional les converteixen en equips sempre competitius.

Bombo 3: Opcions per competir

Aquí trobem seleccions que podrien permetre a Andorra disputar partits més ajustats i somiar amb alguna sorpresa. Geòrgia, amb Khvicha Kvaratskhelia com a referent, ja ha posat en dificultats els tricolors a la Nations League i seria un altre duel d’alta exigència. Escòcia, encara desconeguda per Andorra, oferiria un duel carregat de passió gràcies a l’afició escocesa i el seu estil intens.

Així també, combinats com Finlàndia, Albània o Macedònia del Nord són adversaris menys intimidatoris però amb prou qualitat per posar les coses difícils. Aquests partits serien ideals per avaluar el progrés de l’equip d’Álvarez.

Bombo 4: Lluita pel punt d’honor

El quart bombo és, a priori, on Andorra podria trobar rivals més accessibles. Hi està Luxemburg, un projecte similar al d’Andorra, però més avançat, seria un duel entre seleccions que busquen consolidar-se. També hi estan Xipre i Illes Fèroe, vells coneguts que han deixat sempre partits intensos i ajustats amb els tricolors. Retrobar-se amb ells podria ser una oportunitat per competir i sumar punts importants. A més d’altres equips com Lituània o Kazakhstan podrien aportar partits disputats, amb opcions d’igualtat en funció del moment de forma.

Un nou capítol amb l’estadi d’Encamp com a símbol

Més enllà dels rivals, aquesta fase de classificació estarà marcada per la inauguració del nou estadi d’Encamp, que la FAF ja ha confirmat que acollirà el partit contra el cap de sèrie del grup. Aquesta instal·lació moderna simbolitza el creixement del futbol al país i serà l’escenari d’una nova etapa on Andorra buscarà consolidar-se com una selecció competitiva.

Amb l’expectació posada en el sorteig de divendres, Andorra afronta aquesta nova etapa amb el cap ben alt i la il·lusió intacta. La pilota començarà a rodar el pròxim mes de març de 2025, quan es disputaran les primeres jornades d’aquesta fase de classificació. Ja sigui davant potències mundials com Espanya, França o Itàlia, o enfrontant rivals més equilibrats, el combinat tricolor buscarà millorar registres passats.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PUBLICITAT