Connect with us

Federacions

Un camp en homenatge a Francesc Vila

Ceferin participa en la inauguració del centre de la Massana que portarà el nom de l’històric pioner del futbol nacional

Published

el

Moment de l'entrega de la placa commemorativa a la família de Francesc Vila / FAF
Moment de l'entrega de la placa commemorativa a la família de Francesc Vila / FAF

En tot país calen heroïs nacionals. Segurament, l’esport és un gran entorn on trobar aquests referents que et permeten construir un relat nacional que ajudi a explicar al món qui ets. Per això, cuidar figures com les d’Ildefons Lima és important. També ho és, però, saber reconèixer d’on venim, perquè només així s’enten on anem.

Ahir es va dur a terme l’acte d’inauguració del Centre d’Entrenament de la FAF a la Massana. Un terreny que ja fa alguns anys que s’utilitza però que des d’ahir, a més de ser un espai on formar a futures generacions del futbol nacional, també és un entorn en el qual es ret un homenatge al que fou un dels pioners de la FAF, Francesc Vila. Un canvi de nom que es va fer amb les màximes autoritats possibles: el president de la UEFA, Aleksandre Ceferin, el president de la FAF, Fèlix Álvarez, la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, representants de la FIFA, així com familiars de l’homenatjat.

La celebració ha arribat després de dos anys on la instal·lació ja s’ha anat utilitzant, però fins ara l’agenda no comptava amb dates per a poder fer-ho amb el màxim mandatari de la UEFA. “És una visita molt especial feia anys que intentàvem organitzar aquesta inauguració, però quadrar agendes és complicat, però per fi avui ja ho hem aconseguit i és tot un honor tenir al president de la UEFA en la inauguració d’aquesta instal·lació”, va afirmar el president de la FAF. A més, Ceferin va afegir que “no hi havia res quan vaig venir per primer cop i fins i tot era escèptic de si s’aconseguiria fer”. Alhora va destacar que “veig aquest centre d’entrenament magnífic així que content perquè la UEFA hagi fet la seva part”.

Un espai que va permetre ara fa un temps posar la primera pedra pel que fa al desenvolupament d’infraestructures de la pròpia federació, gràcies al qual, el nivell competitiu de la lliga nacional i de les seleccions està anant a l’alça. “El futbol andorrà va en el bon camí” va assegurar ahir Ceferin en relació al desenvolupament de les instalacions.

Un pioner de tot

Francesc Vila fou president de la federació entre els 1994 i el 2000. Ell va ser un dels grans impulsors del futbol al Principat i part fundadora de la institució. De fet, ja fa anys que existeix el torneig amb el seu nom, el Memorial Francesc Vila, que aplega cada estiu les millors bases de tot a Europa.

La família de l’exmandatari va rebre una placa commemorativa amb el nom del camp, un moment que va ser molt aplaudida pels presents. “Fèia temps que ho esperava” assegurava una de les familiars. “Ja era una idea que teníem bastant clara: que alguna de les instal·lacions d’Andorra portés el nom de Francesc Vila perquè ell va ser el valent que es va atrevir a iniciar aquesta aventura en una època on era més complicat i gràcies a ell avui estem aquí”, va explicar Álvarez. Per al futbol andorrà, la seva figura és una de les més importants, el creixement de la federació es deu en part al gran treball de Vila en uns inicis que van ser més que complicats.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Federacions

Espot destaca l’esport com “l’element més potent de cohesió social del país”

El Cap de Govern ha manifestat la importància de l’esport al Principat i confirma una ampliació del programa Esport-Estudi

Publicat

el

Espot en l’acte d’aquest dimecres / DA

El cap de Govern confirma que el curs vinent es posarà en marxa l’ampliació del programa esport-estudi i destaca que el nombre de llicències al país va significar el 15% de la població

“Com he dit en més d’una ocasió no concebem Andorra sense un dels elements més potens de cohesió social i pertinença com és l’esport” ha destacat aquesta tarda el Cap de Govern, Xavier Espot, en la seva intervenció inicial en el debat d’orientació política que acull el Consell General.

El líder de l’executiu ha posat en valor el paper fonamental de l’esport pel teixit social del país, tot recordant que “el 2023 el nombre total de llicències esportives va assolir les 14.816, un 15,2% de la població”. Un percentatge que a Espanya i França se situa al voltant del 8%, segons les dades que ha facilitat el cap de Govern.

A més, Espot ha recordat que el 2025, Andorra acollirà els Jocs dels Petits d’Estat d’Europa el que “ens exigeix una política ambiciosa en matèria de subvencions i ajuts a les federacions del país”. En aquest sentit, el líder demòcrata ha posat en valor que “el ministeri d’Esports està treballant en la creació d’un programa específic per a la promoció de l’esport femení i l’ampliació del programa esport-estudi amb una prova pilot que iniciarem al curs escolar vinent”.

D’aquesta manera, Espot ha confirmat la posada en marxa de la prova pilot que vol ampliar aquest programa que permet compaginar esport i estudis entre els més joves. D’altra banda, també ha destacat les obres de millora del CTO que “el converteix en el centre de referència del país”.

Continua llegint

Federacions

Roger Hormigo, nou president de l’Handbol Club Serradells

L’Handbol Serradells canvia de president i fa canvis a la junta directiva per tal de consolidar el projecte esportiu

Publicat

el

Roger Hormigo / FAH

Després de dos anys al capdavant del club, Raquel Bartumeu deixa el càrrec de presidenta i serà Roger Hormigo qui agafa el relleu de liderar l’entitat a partir d’ara.

La junta també ha experimentat una sèrie de canvis importants, amb l’entrada de Cèlia Realp
com a nova tresorera, relegant a Mireia Muñoz. Elisabet González assumeix el càrrec de secretària general, substituint Mònica Masot. Adrià Pifarré s’incorpora com a vicepresident, substituint Ferran Troguet, i Oriol Aguiar s’incorpora com a nou vocal.

Continuaran formant part de la junta com a vocals, Mònica Masot, Toni Bech i Mireia Muñoz per garantir la continuïtat del projecte i treballar amb la nova junta per continuar la línia ascendent d’aquests últims anys.

Comença així un nou cicle per a l’Handbol Serradells, en què es farà front a nous objectius, destacant la captació de nous jugadors per enfortir la base, i redinamitzar el club, i la consolidació del sènior masculí que aquesta pròxima temporada militarà a 3a divisió catalana.

Continua llegint

COA

A un any de la inauguració dels Jocs dels Petits Estats Andorra 2025

Andorra comença el compte enrere per dur a terme els Jocs dels Petits Estats del 2025

Publicat

el

Una imatge de l'acte / P. Dirvanauskas

Ja està tot en marxa per viure el 27 de maig de 2025 la inauguració dels Jocs dels Petits Estats que es duran a terme al Principat d’Andorra. Aquest matí s’ha dut a terme un acte per fer oficial el compte enrere d’uns jocs, que tornen al país després de vint anys.

El comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats Andorra 2025, presidit per Xavier Espot Miró, estan treballant en la preparació de la cita i asseguren que tot estarà a punt per a l’any vinent on s’ha de posar en marxa tot l’esdeveniment esportiu. El país treballa amb l’aproximació de rebre uns 1.200 esportistes i delegacions, entre els quals, des del comitè organitzador s’espera que més de 150 siguin andorrans.

La implicació de la població és important i des de l’organització es pensa a tenir d’entre 500 i 600 voluntaris per poder desenvolupar-ho tot a la perfecció, “fa ja temps que treballem i ara en aquest darrer any volem acabar de polir i ultimar tots els detalls, necessitem la màxima implicació de tothom”, assegurava Espot Miró.

Pel que fa a la millora de totes les instal·lacions de cara als Jocs, tant des de Govern d’Andorra com des de la mateixa organització i l’ajuda de tots els comuns, s’està treballant ja perquè tot arribi a punt. “Tot està previst per tenir-ho tot a punt el pròxim 27 de maig”, asseguraven tant el president dels jocs com la ministra Mònica Bonell.

Un dels secrets més ben guardats és on s’ha de dur a terme la cerimònia d’inauguració. Un acte en el qual la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, no ha volgut mullar-se i ser prudent, però que Espot Miró sí que ha estat més clar, “si no varia res a última hora, la cerimònia inicial es durà a terme a l’Estadi Nacional”.

Continua llegint

Federacions

Andorra a la cúpula europea de Taekwondo

La Federació Europea de Taekwondo va nomenar el director de la Federació andorrana, Juanjo Padrós, com a Cap d’Operacions (COO) de l’ETU

Publicat

el

Padrós amb l'ejecutiva al darrer Europeu / Taekwondo Andorra

L’andorrà, que actualment és membre de l’ejecutiva de l’ETU com a auditor esportiu, va presentar un pla al president de l’ETU, Athanasios Pragalos, per modernitzar amb nous serveis i campionats, a més d’un pla per digitalitzar l’ETU que va agradar molt, Pragalos va donar poders a Padrós per executar tot el pla presentat. 

Juanjo ha implementat moltes iniciatives al Taekwondo europeu, com poden ser el sistema actual de tarifes d’inscripcions a campionats, el nou uniforme olímpic, el casc amb màscara electrònica o el nou format per a l’europeu dels petits estats, entre d’altres.

Amb aquesta nominació el país també es beneficiarà d’alguna iniciativa de Padrós, que entre altres punts té les estades d’alt nivell europees.

Continua llegint

Federacions

Esports vol ampliar el programa esquí estudi a tots els esports

Govern estudia la possibilitat juntament amb les federacions per tal d’ampliar el programa a altres esports

Publicat

el

Cabanes i Bonell en l'acte de subvencions / FSGA

L’executiu ha destacat aquest matí que continua amb la voluntat d’ampliar el programa d’esquí estudi a tota la resta d’esports. Una decisió que caldrà acabar de concretar amb les federacions i, especialment, amb els tres sistemes educatius per tal que es pugui oferir amb garanties la totalitat d’esports i que la participació en aquest programa no es computi com a absentisme laboral.

En aquest sentit, Govern no ha volgut posar un calendari a l’ampliació del programa, però sí que ha reconegut converses amb les federacions i els sistemes educatius per tal de poder avançar en aquesta matèria.

El que sí que ha reconegut Bonell és que l’executiu també valorarà quins canvis s’han de realitzar per millorar el programa, però la secretaria d’Estat sí que es considera que ara per ara està funcionant.

Continua llegint

EL + VIST