Connect with us

INSTITUCIONS

Més de 3 milions d’euros per als Jocs dels Petits Estats

Aquesta és la xifra total aproximada que es destinaran per l’organització dels Jocs el 2025

Publicat

el

Salva Cornella, Jaume Martí, Alain Cabanes i Aitor Molera a l'acte a Andbank. D'esquerra a dreta
Salva Cornella, Jaume Martí, Alain Cabanes i Aitor Molera a l'acte a Andbank. D'esquerra a dreta

Una xifra considerable és la que es destinarà als Jocs dels Petits Estats del 2025, fins a més de 3 milions d’euros. Així ho ha confirmat aquest matí en un acte a Anbdbank- patrocinador principal del Comitè Olímpic Andorra-, Jaume Martí, el president. “Encara ni podem dir com es repartirà, encara és molt complex”, assevera Martí. I és que a quinze mesos perquè comenci el gran esdeveniment, ja s’estan fent els primers passos.“Farem tot el que està en les nostres mans, perquè siguin uns jocs de màxima contenció”, ha destacat el president del COA.

Per la seva banda, Alain Cabanes, secretari d’Estat, ha volgut entrar amb més claredat en el tema dels Jocs i ha confirmat que el Govern destinarà 1,8 milions d’euros. “Un cop aprovat els pressupostos, decidim apostar aquesta quantitat en dues parts, primer el 2024 amb 700.000 euros i el 2025, 1,1 milions d’euros“, afirma Cabanes. A més, el secretari d’Estat ha afegit que “hem augmentat les subvencions per les federacions implicades fins als 350.000 euros”.

Una altra de les preocupacions per als Jocs, és l’Estadi Comunal, que ha de patir certes reformes per estar enllestit per les proves d’atletisme. Cabanes assenyala que aquest tema ja està “definit” i assegura que “aquesta tarda tenim una reunió amb el comú per acabar d’ajustar les intervencions a l’estadi”. Les obres al Comunal van des de “les graderies fins al tartan que és el que té pressupostat el comú”, apunta el secretari d’Estat. Pel que fa a la fundació dels Jocs, Cabanes explica que “l’actuació serà fora de l’estadi, sota la graderia, hi haurà una zona d’escalfament”.

Advertisement

2024 amb proves pilot

Enguany serà un any clau de cara a preparar bé l’esdeveniment que pararà el país el 2025. Cabanes ha confirmat que “s’està treballant amb les federacions per a poder fer proves durant l’any”. Per tant, amb el fi de provar les instal·lacions i de posar-les a punt per als Jocs, és un dels objectius per part de la fundació.

“Anirem fent proves pilot, en l’Estadi Comunal serà més delicat, sobretot per no perjudicar els esportistes que fa ús de les seves instal·lacions”, assenyala el secretari d’Estat.

Advertisement
Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

INSTITUCIONS

Inversió de 180.000 euros al comú de la capital per millorar el Comunal

La corporació de la capital detalla que es canviarà tot el tartan de la pista i es millorarà el gimnàs i els magatzems dels diferents clubs

Publicat

el

L'estadi comunal Joan Samarra Vila actualment / Comú d'Andorra la Vella
L’estadi Comunal en una imatge d’arxiu

El comú d’Andorra la Vella ha anunciat aquest matí una esperada inversió per millorar l’estadi Comunal. En total seran 180.000 euros que serviran per “la millora i rehabilitació dels equipaments d’atletisme”, segons informa la corporació en un comunicat. El Consol Major d’Andorra la Vella, Sergi González ha explicat que “era una remodelació molt demandada per la Federació d’atletisme i els usuaris i que en els darrers anys no s’havia complert amb la dita demanda”.

Concretament, s’adequarà el tartan de tota la pista d’atletisme, se substituirà l’actual espai de magatzem per dipositar el material esportiu i d’entrenament, s’instal·larà un gimnàs portàtil, que anirà a l’exterior i es reubicarà el mecanisme de control d’accés a l’estadi. “Vam tenir una reunió amb la federació i es van portar una sorpresa, per les facilitats i la rapidesa de com hem actuat”, ha asseverat González.

L’obra constarà de dues fases, segons ha explicat el consol de la capital. La primera fase es col·locarà una capa de dos mil·límetres per sobre del paviment sintètic de la pista d’atletisme actual amb la voluntat de millorar-ne les condicions i adequar-la. La rehabilitació tindrà un cost estimat de 132.000 euros. Ja en la segona fase, hi haurà una neteja dels murs, els exteriors i les graderies per adequar-les el màxim possible. “Tocava fer-ho, fa trenta anys que no es fa cap esdeveniment gran aquí i era urgent per poder-ho tenir llest pels Jocs”, ha remarcat el màxim dirigent comunal.

Advertisement

Quant al gimnàs, el Comú aposta per reubicar l’espai actual per un de més modern equipat per als entrenaments dels atletes amb un pressupost estimat de 30.000 euros. Tanmateix, se substituirà els diferents magatzems de la Federació d’Atletisme i dels clubs actualment repartits per diferents ubicacions per un equipament nou que permetrà mantenir l’estat del material a cobert i en bones condicions durant tot l’any. Amb tot encara no està decidit, però es preveu una patida pressupostària de 300.000 euros, segons ha informat González.

En aquest sentit, el comú detalla que les obres començaran aquest estiu i que l’import de la inversió ja està contemplat en els pressupostos del 2024. A més, el consol de la capital ha instat al Govern ha format part d’aquesta reforma. “Hem de treballar conjuntament, creiem fermament que s’han d’implicar, tenim uns Jocs dels Petits Estats i entenem que ho han de fer”, ha assenyalat amb claredat. Així també, Sergi González ha confirmat una reunió entre Comí i Govern d’aquí a dues setmanes per parlar del projecte i estudiar les bases d’una possible cooperació.

Advertisement
Continua llegint

BÀSQUET

Programa d’actualitat | Entrevistem a Nàdia Olm, David Virgili, Joan Aracil i repassem l’actualitat esportiva

L’actualitat setmanal, amb protagonistes del món esportiu andorrà

Publicat

el

Continua llegint

COA

Presentat el Logotip dels Jocs dels Petits Estats d’Europa Andorra 2025

Toni Colom d’Aymara ha fet la presentació del Logotip a la seu d’Andbank, explicant el concepte i la creació de la identitat gràfica del logotip

Publicat

el

La imatge de la presentació / Andbank

Aquest dilluns el Patronat dels Jocs dels Petits Estats d’Europa Andorra 2025 i Andbank han presentat el logotip que serà el distintiu dels Jocs que se celebraran a Andorra el 2025. La presentació ha anat a càrrec de Toni Colom, que ha explicat com ha estat la creació i el concepte que els ha dut a desenvolupar la identitat gràfica del logotip.

L’isotip ha estat ideat d’acord amb diversos conceptes. Les línies com a un concepte esportiu explicant la història del moviment i la velocitat. La forma en V, que expressa el territori, amb les línies es representa la unió de les 7 parròquies distribuïdes en les dues valls principals del país. I la unió fa la força, Virtus Unita Fortior, el lema de l’escut, que expressa el vessant humà i la idea de superació i unió del poble. Quant als colors, aquests són el blau, groc i vermell, els colors de la bandera andorrana, els quals tenen, a més, un paral·lelisme amb el codi cromàtic dels colors olímpics.

A l’acte han assistit el president del COA, Sr. Jaume Martí, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, el president del Comitè Organitzador, Sr. Xavier Espot Miró, la directora de Banca país d’Andbank, Maria Suárez i el director de l’agència Aymara, Toni Colom, així com el secretari d’Estat de Joventut i Esports, la Cònsol Menor d’Andorra la Vella i altres membres del Patronat i del comitè organitzador.

Advertisement

Maria Suarez ha comentat que “amb la presentació del logotip dels jocs crec que es marca el tret de sortida dels jocs perquè tothom comenci a conèixer el que succeirà d’aquí poc més d’un any”.

Continua llegint

INSTITUCIONS

L’acord d’associació, una nova lliga

Govern presenta l’acord d’associació en un Centre de Congressos ple i detalla les aplicacions directes, també en el món de l’esport

Publicat

el

La sala de congressos d'Andorra la Vella en el dia de presentació del text de l'acord d'associació / SFGA
Un moment de l’acte de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea al Centre de Congressos/ Govern d’Andorra

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va acollir aquest dimarts l’acte de presentació del text de l’acord d’associació. Un primer acte que serveix de tret de sortida per començar a desgranar una negociació que tindrà afectacions en tots els àmbits de la societat i economia andorrana, també en l’esport.

Si bé l’acte va servir per detallar aspectes bàsics de l’acord, dels mateixos se’n poden despendre afectacions directes sobre clubs, federacions i esportistes. En aquest sentit, les dues principals afectacions en quant a matèria esportiva són l’equiparació de la nacionalitat andorrana amb la de la restat d’estats membres i la cobertura sanitària en tots els mateixos estats.

Això implica, a efectes pràctics, que un esportista andorrà podrà competir, entrenar o fer estades en qualsevol estat membre de la UE sense haver de fer tràmits adicionals, més enllà d’aquells que faria qualsevol esportista d’un altre estat, alhora que també podrà fitxar per un club de la UE tal com ho faria un altre esportista d’un altre país. Tan és així que fins i tot en un futur, en el cas del sí a Europa, els andorrans ja no hauran de fer cua als aeroports en les línies d’extracomunitaris ja que Andorra es considerarà, a efectes pràctics, com un estat membre –tot i que només hi hagi una associació–.

Advertisement
El Centre de Congressos d’Andorra la Vella / SFGA

El segon gran avantatge és que en el cas d’una lesió en un país europeu, els andorrans quedaran coberts per la sanitat pública del país (només caldrà abonar aquella que pertoqui en aquell país com faria qualsevol altre resident) i després la CASS per la via de la coordinació europea ja arreglaria tota la paperassa. És a dir, sanitat pública en tots els estats membres per als andorrans.

“Tenim detectats sectors com l’esport com un on fomentar la diversificació” Xavier Espot sobre l’acord d’associació amb la ue

“Els nostres esportistes seran tractats en igualtat de condicions en països membres de la UE” Mònica bonell sobre l’aplicació de l’acord amb la ue

Aspectes que ahir la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, va detallar més enllà de les intervencions que van dur a terme el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat en Afers Europeus, Landry Riba, en un centre de Congressos que es va emplenar fins al punt que ho va haver gent que es va haver de quedar fora. “L’acord és un instrument, però no és la panacea” reconeixia Espot que va afegir que “haurem de ser nosaltres els que analitzem en quins punts volem la diversificació econòmica i ja tenim detectats alguns sectors, un dels quals és l’esport”.

Advertisement

Bonell també va posar en valor que “un dels punts més importants i claus pels nostres esportistes és que seran tractats en igualtat de condicions en països membres de la UE” a més del fet que “ara tots aquests processos hospitalaris, ja no seran un impediment”.

D’altra banda, Riba també va detallar altres qüestions com el fet que el moviment de material esportiu –considerat material professional– també es podrà dur a terme amb major facilitat en el cas d’un sí a l’acord, el que també suposarà un avantatge als esportistes tricolors.

Una oportunitat per fitxar fora

A més, una altra de les qüestions i no menys important, és la possibilitat de poder fitxar per clubs europeus. Un punt en el qual Bonell, va apuntar que “és un element que passa més en esports com el futbol o el bàsquet però en aquests casos ja no tindran problemes per fer-ho, actuaran com a comunitaris”. Un fet que pot permetre la internacionalització d’esportistes del país amb una major facilitat.

En aquest cas, l’obertura donarà també la seguretat de poder veure talent andorrà en grans competicions en països membres i la possibilitat de poder tenir a les lligues nacionals, jugadors d’altres països comunitaris, com ara a la Lliga Multisegur.

Advertisement

Continua llegint

Federacions

Les dones s’obren pas en l’esport andorrà

El nombre de llicències federatives femenines s’han disparat des de la pandèmia alhora que les institucions fomenten la introducció de polítiques d’igualtat en aquest àmbit

Publicat

el

Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF
Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF

Els temps estan canviant a Andorra. També en el món de l’esport. Si ara farà unes dècades l’entrada de la dona al món laboral va suposar una revolució per a la concepció de la societat, en els darrers anys l’entrada de la dona en el món de l’esport està permetent també una major democratització d’aquest aspecte social que, a més, posa de relleu de forma molt clara situacions de desigualtat i micromasclismes que, encara avui en ple segle XXI, es produeixen.

Un canvi que queda reflectit en l’increment de les llicències esportives per part de dones en els darrers anys, però també per la posada en marxa de polítiques estructurals per part de l’executiu per tal de compençar una balança que històricament ha estat decantada cap al cantó dels homes i que, afortunadament, s’està començant a equilibrar. Que queda molt camí per fer és una realitat que avui mateix expressen en aquest mitjà la capitana de la selecció femenina de futbol, Marina Fernández, i la recent campiona júnior d’esquí de fons, Gina del Rio, que deixen clar que encara hi ha diferències.

També ho apunta així el secretari d’Estat d’Esports i Joventut, Alain Cabanes, que reconeix que la promoció de la dona en tots els àmbits és encara “una de les línies estratègiques del ministeri”. De fet, Cabanes remarca que “no només hem de pensar en la dona esportista, sinó també en la dona que pot estar a la junta de les federacions, la dona àrbitre, la dona com a tècnica de club…” i assegura que “estem treballant també amb la secretaria d’Estat d’Igualtat per poder fomentar i empoderar les dones perquè es vegin dones en espais on no acostumen a ser-hi”.

Advertisement

De fet, l’esport andorrà encara no ha recuperat les dades prepandèmiques pel que fa a nombre de llicències, però sí que és cert que en el darrer curs (la temporada 2022-2023, que és la darrera de la qual es tenen dades) el nombre de llicències femenines va arribar a assolir el 29% del total, amb 4.273, de les quals 2.290 de competició, 1.636 d’oci i 347 de cos tècnic.

“No hem de pensar només en la dona esportista, sinó també en la que pot estar a la junta, l’àrbitre, la tècnica de club…” Alain cabanes sobre les polítiques d’igualtat en el món de l’esport

En aquest sentit, les estadístiques mostren una tendència que és més que habitual quan es parla de dona i esport: a mesura que s’incrementa l’edat, el nombre de llicències disminueix. En valors absoluts –sense tenir en compte les llicències relatives al cos tècnic– el 33% de les dones amb llicència tenen entre 15 i 17 anys (1.297). Un percentatge superior al que representa el grup d’entre 11 i 14 anys (19%), i al de les més petites (menors d’onze anys) que suposen el 14%del total. A partir dels 18 anys, però, el percentatge es desploma fins a l’11% pel grup de dones entre 18 i 30 anys, molt similar a les esportistes amb llicència que tenen entre 20 i 50 anys (13%).

Des de la pandèmia fins ara el nombre de llicències esportives de dones s’ha incrementat un 15%, pel 10,6% en el cas dels homes, fins arribar les 2.290. A tocar de les 2.327 del 2019 que suposa un rècord històric segons les dades d’Estadística. Així i tot, les dones encara representen un discret 27% del total en l’esport de competició. Una de les notes positives que deixen les dades és l’augment de l’interès de les més petites en el món de l’esport. Des de la temporada 2020-2021, el nombre de dones entre 11 i 14 anys que s’han federat per competir en alguna disciplina s’ha incrementat un 47%, mentre que per aquesta mateixa franja d’edat en el cas dels homes només s’ha incrementat un 3,2%. Pel que fa al grup d’entre 15 i 17 anys l’increment ha estat del 20%, mentre que en el cas dels homés s’ha registrat una caiguda residual de l’1,3%.

Advertisement

De fet, si es té en compte la tipologia d'esport (individual o col·lectiu) l'increment de llicències femenines en esports col·lectius des de la pandèmia és del 72,7% pel 44,3% en el cas de les masculines. En el cas dels esports individuals, les llicències s'han mantingut respecte la temporada 2020-2021 (1.497), a diferència de les masculines que han registrat un descens per sobre del 12%.

En tot cas, les dades deixen un clar senyal de com estan canviant ja els temps, però en especial, de com pot ser el futur del món de l'esport, que està fent un treball de formigueta perquè les dones del futur practiquin o es vinculin molt més al món de l'esport. En aquest sentit, Cabanes insisteix que el Govern segueix treballant per definir quins han de ser els paràmetres de la nova línia d'ajuts a l'esport femení que, precísament, vol potenciar el paper de la dona en tots els àmbits. De fet, el secretari d'Estat ja ha avançat que un dels criteris serà "que hi hagi una paritat en federacions o projectes que es presentin perquè és cap on hem d'anar; cada vegada les federacions són més conscients que s'ha d'anar cap aquesta via".

Advertisement
Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST