Connect with us

INSTITUCIONS

Desenvolupen una app per a ciclister per promocionar el comerç local

Andorra Turisme i National Geographic han treballat els darrers mesos en sis propostes per potenciar el turisme responsable

Publicat

el

L'acte de presentació d'ahir / SFGA
L'acte de presentació d'ahir / SFGA

Andorra Turisme i National Geographic han impulsat Andorra al Natural – l’entorn on germinen les idees, un procés d’innovació amb la voluntat de donar resposta als reptes específics que afronta el país en matèria de turisme. Després de mesos de treball, ahir es van presentar sis propostes que busquen millorar l’impacte del turisme sobre el medi ambient i les persones. Totes elles, va avançar el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, són “innovadores, realistes, viables i efectives i, per tant, es podran desenvolupar”.

Per fer-ho possible, l’empresa Imagine Creativity Center, fundada a Silicon Valley, ha creat sis equips de treball -combinant talent local amb creatius i emprenedors internacionals- que han analitzat com millorar la relació del turisme amb l’entorn natural des de tres vessants diferents: l’esportiva, la de benestar i la prèmium. “La innovació funciona quan hi ha diversitat”, va apuntar Xavier Verdaguer, fundador i director d’Imagine, afegint que “per això, cada equip ha estat format per una persona d’Andorra, una de l’àmbit acadèmic i una amb molta experiència en la temàtica”. Per la seva banda, Javier Corso, explorer de National Geographic va subratllar que “ens ha semblat important posar l’ull en les persones que viuen a Andorra i que hi han impulsat iniciatives i relacionar-les amb els equips de treball”. Així, l’exciclista professional i fundadora d’Andona, Xary Rodríguez, ha estat la persona escollida per liderar els projectes des de la perspectiva esportiva, mentre que la professora de ioga i bioterapeuta, Marta Rosinach, ha guiat els dos equips que han treballat amb l’enfocament del benestar. Per la seva banda, Josep Areny, propietari de l’hotel Hermitage, ha estat la figura de referència en totsdos projectes de destí prèmium.

Després d’un procés en línia de diversos mesos, els equips s’han reunit al Principat per dur a terme un cap de setmana de treball intensiu (bootcamp). “Va se espectacular trobar-nos tots a Andorra i la forma com ens ha acollit la gent del país: com ens han regalat el seu temps, ens han cuidat i hem fet un únic gran equip, per a un únic gran repte”. El projecte -que ha comptat amb el suport d’Andorra Business- va culminar amb la presentació de les propostes davant un comitè que n’ha valorat la viabilitat i aplicació real. El resultat ha estat, tal com ha destacat Budzaku “sis projectes vinculats amb Andorra com a destinació turística, tots ells plenament aplicables amb el suport d’Andorra Turisme, Govern i el sector privat. Alguns necessiten més estudi, altres necessiten el compromís del sector privat, mentre que altres són d’interès de país”.

En l’àmbit esportiu, “Ciclisme al natural” és una app mòbil d’Andorra que utilitzi les dades d’aplicacions esportives populars, com Garmin o Strava, per proposar a l’usuari qüestionaris sobre curiositats de l’entorn. A banda d’animar-los a conèixer el país, aquesta app integra els visitants i l’economia local. Com ho fa? D’una banda, oferint descomptes en restauració i hostaleria. Però també premiant els usuaris amb punts que podran bescanviar per marxandatge que es dissenyarà de cada port de muntanya. Es tracta de productes com bidons o mallots que es podran recollir en botigues del país, ajudant així a dinamitzar el comerç local.

D’altra banda, el projecte Visit Andorra proposa una evolució del web visitandorra.com basada en l’ús de la IA per analitzar les dades dels usuaris. Aquesta informació servirà per dissenyar i proposar als usuaris itineraris i visites basades en els seus interessos i, sobretot, tenint en compte la massificació. D’aquesta manera s’aconsegueix controlar els fluxos de turisme per evitar l’aglomeració de persones, redirigint els visitants cap a llocs menys coneguts i menys massificats. A més, el web proposarà petits reptes que permetran guanyar punts per guanyar premis en comerços locals, promocionant el petit comerç i els productors locals.

D’aquesta manera, Andorra Turisme referma el seu compromís per fomentar el turisme responsable al país. En aquesta línia, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, va detallar que “Andorra al Natural – l’entorn on germinen les idees és un clar exemple d’allò que denominem la ‘marca Andorra’: un projecte que no només dona a conèixer el nostre país, sinó que també busca aportar valor afegit”. Així mateix, el director publicitat i partnerships de Disney Espanya, Casimiro Romero, ha posat en relleu que “hem volgut anar més enllà de la mera documentació i buscar un impacte directe amb la relació entre el turisme, el medi ambient i les persones”.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Federacions

Esports vol ampliar el programa esquí estudi a tots els esports

Govern estudia la possibilitat juntament amb les federacions per tal d’ampliar el programa a altres esports

Publicat

el

Cabanes i Bonell en l'acte de subvencions / FSGA

L’executiu ha destacat aquest matí que continua amb la voluntat d’ampliar el programa d’esquí estudi a tota la resta d’esports. Una decisió que caldrà acabar de concretar amb les federacions i, especialment, amb els tres sistemes educatius per tal que es pugui oferir amb garanties la totalitat d’esports i que la participació en aquest programa no es computi com a absentisme laboral.

En aquest sentit, Govern no ha volgut posar un calendari a l’ampliació del programa, però sí que ha reconegut converses amb les federacions i els sistemes educatius per tal de poder avançar en aquesta matèria.

El que sí que ha reconegut Bonell és que l’executiu també valorarà quins canvis s’han de realitzar per millorar el programa, però la secretaria d’Estat sí que es considera que ara per ara està funcionant.

Continua llegint

COA

Bonell: “És cert que en alguns esports aconseguir la mínima és difícil, però respectem la decisió del COA”

La ministra d’esports ha assegurat que la decisió dels esportistes participants en els Jocs Olímpics la prendrà el COA

Publicat

el

Mònica Bonell en l'acte de subvencions / SFGA

Andorra tindrà com a molt dos representants als Jocs Olímpics de París. Després de la decisió del COA de no fer ús de les invitacions per a universitaris, el Govern no ha volgut entrar en la polèmica aquest matí en assegurar que “respectem una decisió que es va prendre el si del COA on van participar totes les federacions i per una majoria àmplia es va decidir que els que representessin Andorra siguin aquells que es classifiquin per a la mínima”, segons ha asseverat la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.

“És cert que hi ha esports que és més difícil poder assolir les mínimes, però en aquest cas respectem aquesta àmplia majoria” ha destacat la titular de la cartera en una decisió que deixarà la representació d’Andorra a París amb Mònica Doria en piragüisme i, si acaba assolint la classificació per punts, Nahuel Carabaña en atletisme.

Continua llegint

INSTITUCIONS

S’incrementa un 9% les subvencions esportives fins als 4,6 milions d’euros

El Govern repartirà 4,6 milions en subvencions, augmentant un 9% respecte a la temporada anterior

Publicat

el

Una imatge de l'acte / P Dirvanauskas

El Govern repartirà aquest any 4,6 milions d’euros en concepte de subvencions a l’esport. Això suposa un increment del 9% respecte al 2023 quan es van repartir 3,9 milions d’euros. En aquest sentit, les dues entitats que tindran un major increment en números absoluts en la subvenció és la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i el VPC que rebran 150.000 € i 100.000 € més respecte al curs passat atesos els resultats obtinguts al llarg de la darrera temporada.

D’altra banda, la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, també ha destacat que “a causa dels Jocs dels Petits Estats hi ha una partida per aquelles federacions que hi participin perquè puguin preparar els esportistes”. Així entre les federacions que participin en els Jocs dels Petits Estats hi haurà una ajuda específica a repartir de 336.000 euros aquest 2024 i que serà similar per al curs 2025.

La federació que més ajut rebrà és la FAE amb 1,3 milions d’euros, seguida de la Federació Andorrana de Muntanyisme amb 298.000 euros, la Federació Andorrana d’Atletisme amb 169.500 euros i la Federació Andorrana de Natació amb 167.000 euros. Qui destaca pel seu increment és la Federació Andorrana de Pàdel que multiplica per cinc la subvenció fins als 18.000 euros.

Cal recordar, que la FAE va demanar a inici de temporada 1,4 milions d’euros xifra a la qual no s’ha arribat si bé Bonell ha remarcat que “l’augment que han rebut és considerable, hem parlat amb ells i estan en aquest moment buscant patrocinadors o parlant amb els que ja tenen per intentar completar les necessitats que ja tenen”.

“El que es pretén és marcar una subvenció fixa perquè més o menys totes les federacions sàpiguen en quina xifra es mouran i després cada any segons la disponibilitat pressupostària i els programes presentats es marcarà una part variable” ha destacat el secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, que ha afegit que “la subvenció no va directament vinculada al nombre de federats sinó a un programa i calendari esportiu. Però hi ha molts altres criteris com per exemple la formació dels tècnics o el foment de la base”.

Una altra de les novetats, segons ha explicat la ministra, és que “hem decidit en vistes les necessitats de les federacions, repartir els ajuts ja tan bon punt s’hagin atorgat les subvencions”. D’altra banda, qui mantindrà el conveni d’esport professional és Vicky Jiménez que mantindrà l’ajut de 150.000 euros. “L’objectiu era acompanyar-la en el seu primer any que és complicat i és quan se l’ha d’acompanyar” ha conclòs Cabanes.

Continua llegint

INSTITUCIONS

Govern decidirà què fer amb la subvenció a l’esport professional un cop es consumi el descens de l’Andorra

L’executiu assegura que una possible reducció o no de l’ajut es valorarà quan es certifiqui el descens

Publicat

el

Mònica Bonell i Alain Cabanes en la roda de premsa de presentació de les beques ARA / SFGA
La ministra Bonell en una imatge d'arxiu / SFGA

Amb el descens pràcticament consumat –i més encara després de la derrota a Gijón i la victòria de l’Osca– al FC Andorra se li obra una nova carpeta: el de les subvencions a l’esport professional. L’executiu està a l’espera que es certifiqui el descens del conjunt tricolor per decidir què fer amb la subvenció que el club té actualment pel fet de competir en una lliga professional.

Així, fonts del Govern asseguren que mantenir o reduir l’ajut que rep el club “es valorarà per part del ministeri encarregat de l’esport en cas d’ocórrer”. En aquest sentit, cal recordar que entre Andorra i MoraBanc Andorra reben 1,65 milions per part de Govern pel fet de competir a lligues professionals. Així, un descens a 1aRFEF implicaria que el conjunt propietat de Kosmos-Clayton deixaria la competició considerada professional.

Cal recordar, però, que l’any que el MoraBanc Andorra va baixar a LEB Or –lliga que no es considerada com a professional– se li va mantenir la subvenció. De fet, el conjunt de la Bombonera també està pendent de veure la decisió de l’executiu en el cas que finalment es decideixi disputar competició europea, doncs probablement l’ajut al club es podria incrementar per tal de poder fer viable una plantilla competitiva.

El descens, però, no només precipitarà la decisió sobre la subvenció, sinó que també pot acabar de desencadenar la situació de l’Estadi Nacional doncs si finalment la RFEF permet jugar en gespa artificial a 1a Federació, l’Andorra i el VPC podrien compartir instal·lació fins que el camp de la FAF estigui disponible.

Continua llegint

ESPORT DE NEU

Govern optimista amb els mundials a menys d’un mes de la decisió de la FIS

Espot assegura que “la candidatura és mereixedora” i remarca que en cas d’una negativa “seguirem picant pedra”

Publicat

el

La sortida de la Cursa Illa Carlemany

El Govern es mostra “optimista” amb la candidatura dels mundials del 2029. Així ho ha assegurat aquest matí el cap de Govern, Xavier Espot, després de la Cursa Popular Illa Carlemany. “Esperem que el nostre desplaçament a Reykjavík valgui la pena en el sentit de poder celebrar la candidatura” ha destacat el cap que ha apuntat que “estem fent tot el possible perquè la candidatura sigui valedora i pensem que és mereixedora però és per sensacions”.

En aquest sentit, Espot ha assegurat que “sinó seguirem picant pedra” obrint la porta així a poder optar als següents mundials en una decisió que “en última instància seria d’ENSISA”.

D’altra banda, el líder de l’executiu ha celebrat que la nova edició de la Cursa Popular segueixi amb una bona afluència de gent “havent superat amb molt bona nota les expectatives. Una cursa en la qual s’ha imposat Nahuel Carabaña en categoria masculina i Ariadna Fenés, en femenina.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST