POLIESPORTIU
La pluja i el vent no frenen la festa de l’arribada de La Vuelta a Andorra
L’estació d’Arinsal ha estat el centre de l’espectacle de la tercera etapa amb la presència massiva d’aficionats de tot arreu.
Publicat
fa 1 anyel
per
Víctor RodriguesMàxima expectació hi va haver a tot el país, per una nova edició d’una de les proves ciclistes més importants de la temporada com és La Vuelta Espanya. Encara que concretament Arinsal, era una meta inèdita en la història, Andorra és un veritable clàssic modern de la competició. Les precipitacions i el vent, van ser els protagonistes des d’un inici. Amb unes condicions que van deixar un paisatge emboirat, però digne per a l’espectacle i visualment perfecte per les instantànies dels amants de la naturalesa.
Des de ben d’hora han començat a arribar al port massanenc, desenes de persones per agafar el millor lloc per veure als millors corredors. En una competició tan rellevant com aquesta, no sols pedalen els ciclistes professionals. També s’han vist milers d’aficionats que es tiren a les cunetes amb la seva bici per a intentar imitar als seus ídols i realitzar part del recorregut de l’etapa. Són els més visibles, sobretot en les etapes d’alta muntanya, com la viscuda ahir a Andorra. Però no els únics: amb cotxe, a peu, amb nevera i cadira, entrepà en mà, qualsevol mitjà val per a gaudir de la prova i veure als ciclistes des de prop.
Així i tot, es van poder veure cares conegudes fent l’ascens a peu de pistes, com l’entrenador de l’FC Andorra, Eder Sarabia, ciclistes de la federació i Bernat Font Mas, exprofessional i actual periodista especialitzat i amb qui vam poder parlar. “Arinsal és un port molt maco i amb molts bons paisatges, llàstima el temps”, apuntava Mas.
“Sempre és un gran aparador comptar amb aquest espectacle es un valor segur”
BERNAT FONT MAS, EX CICLISTA PROFESSIONAL
Cap a les 13.00 hores, pràcticament quan començava la carrera amb la sortida dels ciclistes des de Súria, a poble d’Arinsal, ja es podia veure molts moviments de cotxes i de gent que agafava el telecabina per arribar al punt final de l’etapa. El telefèric era el mitjà més utilitzat pel públic, fruit també per la sostenibilitat de l’organització. Els ciclistes més coneguts van trigar a sortir, però mentre durava l’espera, els allí presents gaudien de la música i de la gent que anava arribant a poc a poc.
Andorra, una etapa única i amb gran diversitat
Així, entre xiulets de cotxes, bicicletes sobre aquests i esportistes aficionats de totes les edats pujant per la zona, també eren detectables les autocaravanes aparcades als voltants a poc més dels 2 km de l’arribada i 1900 metres d’altitud. A Andorra Esportiu, vam tenir la sort de poder parlar amb alguns d’ells, on tots coincidien en el mateix missatge d’entusiasme per viure un recorregut que els sembla especial.
Espectadors de totes les edats, des de gent que no fallen a la cita cada any que passa pel Principat. “Andorra ens encanta, sempre venim aquí quan ve La Vuelta, ja són trenta anys que venim” ens explicaven una parella que venien de Castelló. Fins a famílies que ajuden a l’organització de la carrera que ens destacaven “la bona recepció a empreses voluntàries que volen ajudar”.
Després, ja pujant cap a la part final del port, es podia veure un gran colorit, amb les banderes i pancartes d’ànim dels més fans cap als seus favorits. Possiblement, hi havia més d’una desena de nacionalitats, en les quals destacaven un gran grup de colombians. Vam poder parlar amb un d’ells que venia del país sud-americà especialment per a l’etapa. “Soc un amant del ciclisme i com vaig estar a Barcelona he aprofitat per pujar a veure aquesta etapa aquí i animar als colombians”, destacava en Mauro. Sobre el país dels Pirineus, Mauro ens comentava que “el paisatge i les muntanyes és gratificant per la vista”.
Evenepoel, el gran vencedor del públic
Si bé tots compten amb el mateix suport, hi ha favoritismes entre l’afició, des dels mítics Pogacar, Roglic o Vingegaard als espanyols Ayuso, Enric Mas o Marc Soler. Però, no ens podem deixar al gran campió del dia, el belga Evenepoel. El defensor del mallot vermell, no solament guanyava l’etapa, sinó que era un dels més aclamats en els últims 150 metres. Es feien presents les banderes belgues i pancartes en suport al jove corredor.
No vam poder evitar acostar-nos moments abans que el belga culminés la seva victòria. Precisament, un d’ells no feia recordar la seva gesta de la temporada passada amb un “ja hem vist del que és capaç Remco”. “Esperem que avui demostri el seu valor i que s’emporti la victòria aquí, seria molt especial per a nosaltres” ens asseveraven els espectadors belgues.
Ja en el final, amb Evenepoel travessant la meta i després del seu accidentat moment en la seva arribada, els crits cap al ciclista s’escoltaven amb molta intensitat. Remco va ser el gran vencedor, que genero sentiments d’alegria i satisfacció d’aquells que a penes unes hores abans ens manifestaven el seu suport incondicional.
Avui, la sortida serà des del Parc Central, on també comptarà amb una gran afluència amb el punt de firmes per part dels corredors, vora les 12 h del migdia. Ens espera un inici de la quarta etapa, on el ciclisme d’elit marxa del Principat, però deixa les il·lusions de molts fanàtics que van viure una jornada històrica.
Et pot interessar
El bon paper dels equips andorrans a Europa contrasta amb la preocupació per la falta de jugadors del país
El resident Ben O’Connor perd el lideratge en mans de Primož Roglič
El resident Marc Soler guanya l’etapa mentre que O’Connor salva el maillot vermell
Andona es col·loca líder de la Copa Catalana de carretera
El resident Ben O’Connor perd temps davant dels perseguidors
Oriol Pi acaba 43è i Koretzky s’imposa al short track cross-country