Connect with us

CALENDARI I RESULTATS

2024, un any clau per l’esport a Andorra

La Copa del Món d’esquí alpí femení, els Mundials de BTT i els Jocs Olímpics marcaran un any essencial per al creixement de l’esport a Andorra

Publicat

el

2024, any de l'esport mundial

L’any 2023 ha tancat amb força, amb competicions esportives i fites que l’han fet un any important per l’esport al Principat. El 2024, és novament un any ple de grans cites esportives a Andorra, en què destaquen sobretot el retorn de l’elit de l’esquí alpí femení a Soldeu, amb la prova de la Copa del Món d’esquí alpí de Grandvalira i la celebració dels Mundials de BTT a Pal-Arinsal. Tanmateix, fora d’Andorra, però en la que hi participaran uns quants esportistes tricolors i possiblement és l’esdeveniment mundial de l’any, tindrà lloc a l’estiu a París, amb els Jocs Olímpics.

Dues cites que s’esperen amb gran exactitud i que involucra a Grandvalira que com l’any passat comptarà amb dos esdeveniments importants, a l’hivern i a l’estiu. En el cas, de la prova a Soldeu i el Tarter, tot i no ser unes finals, marcaran presencia les millors esquiadores del circuit mundial de l’esquí alpí. Serà la tercera ocasió en què arribi al Principat, després de fer-ho amb les finals del 2023 i en la prova també el 2019. Un pas més en la candidatura per acollir la Copa del Món del 2029 i que servirà novament d’aparador per als responsables de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). 

D’altra banda, els millors del circuit MTB tornen a terres massanenques però en aquest cas en uns Campionats del Món. Pal-Arinsal continua amb la seva aposta per la BTT i acull a l’agost, sens dubte la competició més important d’aquesta modalitat de bicicleta. Però, unes setmanes abans, al país veí, França se celebren els Jocs Olímpics, en la que hi participen alguns atletes tricolors. De moment, amb la presència ja assegurada de Mònica Dòria, la palista andorrana que va aconseguir el seu bitllet en els darrers Mundials. Així i tot, falta per confirmar més participació andorrana, amb l’atletisme, tenis, natació entre d’altres. Però a banda d’això, succeiran moltes més coses i on l’esport andorrà entrà en joc. Fem un resum de tot plegat:

Esdeveniments del 2024

Gener: Moment per l’skimo i el mític Borrufa

Del 20 al 21 de gener torna al pic més alt del Principat, la Copa del Món d’esquí de muntanya. La ISMF Wold Cup Comapedrosa torna en una nova edició amb dues curses, la individual i la vertical a Arinsal. Un dia després, però en aquest cas a la vall d’Arcalís, se celebra la 32a edició del Trofeu Borrrufa. El centre de la competició serà el poble d’Ordino, on a part de tenir els esquiadors més joves del país i d’altres països de tot el món, comptarà amb diverses activitats d’oci.

Febrer: Soldeu novament, centre mundial de l’equí alpí

El mes de febrer ve carregat d’esdeveniments, però sens dubte el més destacat, és la Copa del Món femení a Soldeu i el Tarter. El circ mundial torna a les pistes Avet i Àliga, amb les proves d’eslàlom i eslàlom gegant, on Mikaela Shiffrin, Brignone i companyia buscaran treure els millors resultats amb vista a les finals del mes de març.

D’altra banda, durant aquest mes se celebraran també, la Freeride World Tour a Arcalís, de l’1 al 7 de febrer. Tanmateix, una nova edició de l’Andorra Skimo, el 17 i 18. Finalment i no menys important, els Mundials de natació a Doha, Qatar, del 2 al 18, on marcaran la seva presència els nadadors de la FAN, Nàdia Tudo, Bernat Lomero i Patrick Pelegrina.

Març: El punt final a les competicions d’esquí

Les modalitats d’esquí tanquen la seva temporada en aquest mes de març, un moment crucial per als esquiadors nacionals. Per començar, del 22 al 24 de març, se celebren les finals FIS a Saalbach, Àustria. Joan Verdú i Cande Moreno, buscaran el seu lloc entre els millors i acabar la temporada amb els objectius complerts. Quant a l’esquí de fons, s’haurà de suar més de valent, per estar en les finals, la darrera setmana del mes a Trondheim, Noruega.

Maig: Dòria, a ser de les millors d’Europa

La palista andorrana tindrà una cita important a Tacen, Eslovènia, del 12 al 15, en el que és l’antesala als Jocs. Dòria, buscarà en terres eslovenes competir de la millor manera en els Campionats d’Europa i continuar amb línia ascendent la seva trajectòria.

Juny: Hora de l’atletisme i del gran espectacle de les motos a Andorra

Un altre dels aparadors més esperats de l’any, són els Cmpionats d’Europa d’atletisme, que se celebren a Roma del 7 al 12. Nahuel Carabaña i Pol Moya, els principals representants tricolors, buscaran entrar entre els millors esportistes europeus, en la que serveix també com a preparació per als jocs i buscar aquestes mínimes.

I un altre dels espectacles que s’estrena en el país, és el Freestyle Wolrd Tour de motos. El Pavelló de Govern, acollirà el 22 de juny, els millors salts dels millors ‘freestylers’ del món. Tres dies després, torna a l’acció la selecció nacional absoluta de bàsquet, amb l’Europeu dels petits estats, del 25 al 30 de juny.

Juliol: Les Olimpíades, la meca dels somnis

El somni de tot un esportista és possiblement participar en uns Jocs Olímpics. La capital francesa es disposa a celebrar del 26 de juliol a l’11 d’agost uns Jocs únics, els tercers en el seu perímetre després dels de 1900 i 1924. Un cita lluny de les expectatives reals de molts esportistes andorrans, però en el que molts queden satisfets en només poder competir. Pels instants, Mònica Dòria és l’única amb bitllet a París, en la que espera que s’afegeixin més.

Agost: Els Mundials de BTT

El món de la bicicleta torna a agafar importància en el país i la Massana, reunirà novament la competició mundial de BTT, amb la participació de centenars de bikers de tot el món. Després de tancar amb èxit 6 Copes del Món UCI de BTT, 4 Mundials Masters UCI de BTT i el mateix Campionat del Món en 2015,la Unió Ciclista Internacional ha tornat a reconèixer a Pal-Arinsal, com un dels emplaçaments predilectes de la modalitat. La recompensa és incloent-ho entre els destins que reuniran la trobada anual més important del món en les diferents disciplines de bicicleta de muntanya.

Setembre: Torna la selecció de futbol

Els de Koldo Álvarez tornen a l’acció en una nova edició de la Nations League. Una competició en la qual Andorra té moltes esperances posades, per a fer un salt més en el creixement de la selecció.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PUBLICITAT