Connect with us

Publicat

el

Pregunta: Això de poder esquiar algun dia a l’estiu encara queda lluny?
David Hidalgo:
Miracles no n’hi ha, sí que és veritat que la producció de neu ha millorat moltíssim i també per esquiar en indoor també. També hi ha instal·lacions que esquien sobre herba sintètica.

P.: Ho has provat algun cop?
D.H.:
Et diria que el lliscament està bé, però no és el mateix. Per gaudir d’un producte com el que tenim a l’hivern cal esperar a l’hivern.

P.: Escolta, estem en un lloc immillorable a tocar d’una pista que ja ha estat de finals de les copes del món i si tot va bé serà d’un mundial…
D.H.:
Sí, si tot va bé sí. Si els que decideixen com a tots ens agradaria. Et diria que és una pista de gegant que és del millor que hi ha mundialment. I no ho dic jo, ho diuen els tècnics i els corredors que han vingut aquí. És una pista que té tots els elements per tenir una pista emblemàtica. Baixar l’Avet són uns galons i esperem que sigui la pista emblemàtica.

P.: Què necessitem perquè no se’ns tornin a escapar els mundials?
D.H.:
Necessitem que l’estat d’opinió general de la FIS sigui la idea d’evolucionar el concepte de l’esquí alpí general. Necessitem que aquest corrent innovador s’imposi i que hi hagi una opinió que defensi que l’esquí ha de ser global i que ha d’haver-hi nous organitzadors. Si l’opinió que s’imposa és la tradicional, poc tenim a fer.

P.: Fins a quin punt el món de l’esquí està llest per anar a grans masses, tenint en compte que ja no és un esport minoritari?
D.H.:
Crec que l’esquí té un punt curiós que és la gran distància que hi ha entre l’esquí de competició i el consumidor general d’esquí. Hi ha molta tradició d’esquí de forma lúdica, però la competició no és la raó de ser en els països del nostre voltant. A Àustria és al revés. L’esquí necessita entendre que hi ha noves maneres d’oci, acostar la neu als petits i que el procés d’aprendre sigui ràpid, fàcil i satisfactori.

“Si no ens ho donen, no ens hem de desesperar; la FIS sempre et dona un missatge”

David Hidalgo sobre la possibilitat que la candidatura no sigui la guanyadora

P.: Fent la comparativa, ningú corre en un Fórmula 1, però hi ha una massa de seguidors enormes. En canvi, molta gent esquia, però aquests esquiadors no són fanàtics de l’esquí de competició. Per què?
D.H.:
Em sembla una bona comparativa perquè a més, ningú pot anar al circuit de Mònaco o no pots jugar a la pista central de Wimbledon i, en canvi, aquí pots passar pel mateix lloc on ahir van competir. Aquest és un factor de proximitat molt important. I després crec que cal entendre que la cursa d’esquí no ha de ser només un senyor i una senyora baixant sinó que cal que hi hagi un esdeveniment al voltant. Quan vas al Godó, passen més coses al village que a la pista.

P.: I un format diferent?
D.H.:
És una discussió que ja existeix. Com fer que el format sigui adequat per a l’esportista i que sigui atractiu. Jo tinc un nano d’onze anys que va a un ski club, però que veure una cursa sencera li costa. Crec que introduir elements d’infografies i que ajudin a entendre l’aspecte més tècnic ajuden.

P.: Sense un Joan Verdú o una Cande Moreno podríem competir per tenir uns mundials?
D.H.:
Podríem, però crec que ens faltaria alguna cosa. Si alguna cosa ens faltava sempre era que faltava algun corredor.

P.: Firmaríem haver tingut els darrers mundials encara que no estiguéssim tan preparats?
D.H.:
Crec que hem anat bastant ràpids en arribar on som. Si fa 10 o 12 anys ens haguéssim dit que hem organitzat campionats d’Europa, les finals de la Copa del Món, que hauríem tingut un corredor a les finals… Hauríem dit: frena… No és només tenir una pista i una instal·lació, és també tenir una infraestructura, per exemple, hotelera. Uns campionats del món són 60.000 nits d’hotel. Necessites un concepte turístic que Andorra el tenim i anar vestint la part esportiva.

P.: Sense les copes d’Europa i les Copes del Món que hem organitzat podríem ser candidats?
D.H.:
Candidats sí, però possibilitats zero. Per ser candidat primer cal pagar i després tenir un equip de treball que prepari un dossier, però això ha d’anar acompanyat d’un bany de realitat. I això és una cosa que els està passant als nostres rivals. Per exemple, Narvick vol anar cremant etapes molt ràpidament i la FIS és un organisme que li agrada anar fent. Però sí, a les finals de la Copa del Món ja demostres una capacitat organitzativa i d’infraestructura que ens ha donat un aval més seriós. I a més, els que ens han de votar han estat aquí i això ha ajudat.

“A Andorra no li tocava el 2027; ara sí”

David Hidalgo sobre la candidatura pels mundials de 2027

P.: Se’ns va escapar per això?
D.H.:
No… En aquell moment no tocava. El 99% de les decisions són polítiques. Tu has de tenir l’1% de candidatura seriosa, però després el partit es juga a una altra àrea i també hem après a jugar allà. La candidatura era potent, però no li tocava i crec que ara sí que podem dir que toca. No seria just que no siguem els organitzadors perquè Andorra ha complert amb totes les recomanacions de la FIS.

P.: El rival a batre quin és?
D.H.:
Els dos rivals són molt durs. Si haig de dir un dels dos, et diria Val Gardena. Per trajectòria i per experiència. Narvick, el seu encant principal és també el seu hàndicap principal que és la ubicació. És una estació per sobre del cercle polar i suposa unes dificultats de mobilitat, climatologia… Són molts peròs per una competició molt intensa en quinze dies. Val Gardena estic segur que demà mateix organitzarien uns campionats del món, però penso que amb menys capacitat per innovar que Andorra.

P.: Aquesta part política com es gestiona?
D.H.:
És una cursa de fons. Cal fer valdre que Andorra, per primer cop, té un membre al consell de la FIS. Sense ell no tindríem cap possibilitat. Ell està en contacte permanent amb els 21 que voten.

P.: No estem posant el llistó molt amunt?
D.H.:
Primer de tot, si no ens ho donen, no ens hem de desesperar. Ho haurem d’analitzar i fer una lectura d’entendre el perquè. La FIS no sempre et dona un missatge clar, però sempre et deixa pistes. Si pel 2027 no ens hagués votat ningú, ho hauríem deixat. Llavors ja vàrem tenir 3 vots. El missatge va ser, ara no us toca però continueu treballant. I després hem d’entendre que això és molt difícil.

P.: Que s’hagin ajuntat totes les estacions, ajuda?
D.H.:
Sí perquè clarifiques l’oferta. Al final quan surts d’Andorra és millor que els parlis d’Andorra que no li diguis que fem la nostra batalleta. Fora d’aquí hem d’anar amb un producte únic. I això ens ajuda molt. Des de fora entenen que Andorra és el destí d’esquí.

P.:D’aquí al quatre de juny, dia en el qual sabrem si tenim el mundial, què queda?
D.H.:
Hi ha un treball de formigueta d’anar treballant amb tots els membres de la FIS. Hi ha la campanya de comunicació que volem que la gent s’ho senti seu.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ESPORT DE NEU

Espot: “Farem el que sigui necessari per deixar de ser un dany col·lateral”

El Cap de Govern mostra la seva indignació amb el resultat de la votació per als Mundials del 2029

Publicat

el

El Cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa de balanç de la votació per al Mundial d'esquí alpí del 2029 / Govern d'Andorra
El Cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa de balanç de la votació per al Mundial d'esquí alpí del 2029 / Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat molt ferm i crític durant la roda de premsa de balanç de l’elecció del Mundial del 2029. “Ens vam adonar que som un dany col·lateral, i Andorra comença a estar farta de ser-ho”. A més, Espot sobre aquesta qüestió ha assenyalat que “m’implicaré a partir d’ara per assegurar que si tornem a presentar-nos, no acabem sent un dany col·lateral”.

Tanmateix, el Cap de Govern ha ressaltat que “és el que té ser un país poc poderós, la nostra obligació és revertir aquest fet amb aspectes competitius que superen àmpliament aquests països tan poderosos”. Finalment, Espot ha defensat la candidatura, on ha remarcat que “presentàvem un projecte excel·lent i d’això no hem de tenir cap dubte, era una candidatura guanyadora”.

Per la seva part, David Hidalgo, director de la candidatura també s’ha mostrat contundent i ha apuntat que “quan no et deixen competir sempre és una frustració”. D’aquest mode, el director ha insistit en el fet que “no s’ha arribat a jugar la partida, tant de bo tinguéssim una valoració tècnica, però no ha estat per aquest motiu”.

Així mateix, també ha parlat el cònsol Major de Canillo, Jordi Alcobé, que ha agraït la implicació de la candidatura i ha defensat “l’orgull de ser representants d’Andorra”. Per acabar, Alcobé ha exposat que “hem d’aprendre i hem de continuar endavant agafant la lliçó. Hem de fer més política”.

Continua llegint

AE TV

EN DIRECTE: Les reaccions després de Reykjavík | Roda de premsa de balanç

Des del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, la candidatura andorrana dona resposta a la votació feta el dimarts a Reykjavík

Publicat

el

Imatge12:14Jordi Alcobé: “Quan més presència internacional tinguem més influència tindrem”
Imatge12:13Jordi Alcobé: “No hem de canviar els nostres valors, el que no vol dir que hem de ser més influències en l’àmbit polític”
Imatge12:12Jordi Alcobé: “Hem d’aprendre i hem de continuar endavant agafant la lliçó. Hem de fer més política”
Imatge12:11Jordi Alcobé: “Tenim la sort de tenir un gran país, que ens unim en moments de victòria i de desfeta”
Imatge12:10David Hidalgo: “La votació del 2031 era a l’ordre del dia, nosaltres ens assabentem el dia anterior, en una decisió que es pren a últim moment”
Imatge12:08David Hidalgo: “Quan veus qui ha entrat i qui ha sortit del consell de la FIS veus una mica el desequilibri”
Imatge12:08David Hidalgo: “És una qüestió política de més amunt, van prendre una decisió pels seus interessos”
Imatge12:07David Hidalgo: “No s’ha arribat a jugar la partida, tant de bo tinguéssim una valoració tècnica, però no ha estat per aquest motiu”
Imatge12:06David Hidalgo: “Nosaltres no ens podem signifiquem en cap bloc, però un enfrontament polític busquen un tercer per fer-li víctima i hem estat nosaltres”
Imatge12:04David Hidalgo: “Algú a la FIS sap que ens deuen unes quantes”
Imatge12:03David Hidalgo: “El missatge va ser de tranquil·litat que estareu al calendari de la Copa del Món i de tranquil res, crec que ara ens han de donar l’oportunitat”
Imatge12:02David Hidalgo: “Quan et canvien les normes de joc a mitja partida, penses: això no és just”
Imatge12:02David Hidalgo: “Ràbia no, és més decepció amb la qualitat humana d’algunes persones”
Imatge12:01David Hidalgo: “No ens han deixat competir i hauria preferit perdre amb Val Gardena, però quan et canvien les normes al final no és just”
Imatge12:00David Hidalgo: “El futur no està mai escrit. Els que valoren no són els que voten”
Imatge11:48Xavier Espot: “Estic orgullós de ser Cap de Govern d’un país que ha presentat una candidatura que havia d’haver guanyat”
Imatge11:47Xavier Espot: “És el que té ser un país poc poderós, la nostra obligació és revertir aquest fet amb aspectes competitius que superen àmpliament aquests paisos tant poderosos”
Imatge11:45Xavier Espot: “Andorra comença a estar una mica cansada de ser un dany col·lateral i farem el que sigui necessàri per deixar de ser-ho”
Imatge11:45Xavier Espot: “Vam comprovar que érem un dany col·lateral”
Imatge11:44Xavier Espot: “No tingueu cap dubte que era una candidatura sòlida i amb un suport unànime”
Imatge11:43Xavier Espot: “Presentàvem una excel·lent candidatura i d’això no hem de tenir cap dubte, era una candidatura guanyadora”
Imatge11:41Antoni Crespo:”Vull agrair al Patrick, que s’ho ha deixat tot perquè això funcioni i és una llàstima que no pugui seguir dins de la FIS per un tema polític”
Imatge11:41Antoni Crespo: “Tard o d’hora ens donaran la raó, hem patit la política que es viu allà a dintre. Hem sigut víctimes d’una guerra interna”
Imatge11:40Antoni crespo: “Des de la federació, tots els corredors i els equips hem de continuar tirant endavant”
Imatge11:40Antoni Crespo: “Malgrat la decisió, hem viscut moment de molta il·lusió i hem de continuar amb el projecte de país”
Imatge11:39David Hidalgo: “Crec que a Andorra tenim la resiliència i tenim una trajectòria darrera i un horitzó al davant per continuar amb nous objectius”
Imatge11:38David Hidalgo: “Quan no et deixen competir sempre és una frustració”
Imatge11:37David Hidalgo: “Tothom s’ha sentit el projecte com a seu i això ha estat una gran responsabilitat”
Imatge11:35David Hidalgo: “És difícil parlar després d’un resultat negatiu, però el nostre orgull no ens el traurà ningú”
Imatge11:35Jordi Alcobé: “Vull ressaltar la feina feta per tothom dins de la candidatura, puc entendre la gran decepció però tenim molt d’orgull”
Imatge11:32Jordi Alcobé: “Tenim un sentiment d’agraïment per tothom qui ha format part de la candidatura”
Imatge10.56hLa roda de premsa esta prevista per les 11.30h
Imatge10.43hBon dia i benvinguts al directe de la roda de premsa de balanç de la candidatura d’Andorra 2029. Després de la decisió polèmica a Reykjavík.

Continua llegint

ESPORT DE NEU

La FAE lliura els premis de la temporada als seus esquiadors

La sala del Prat del Roure va ser l’escenari de l’entrega de guardons a totes les categories i modalitats de la federació

Publicat

el

El podi de gegant amb Axel Esteve, Xavier Cornella i Àlex Rius / FAE

La Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va celebrar dimarts al vespre a la sala del Prat del Roure la seva gala anual de premis on van estar presents tots els guardonats d’aquesta temporada. Així doncs, l’acte va comptar amb la presència de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell; representants dels set comuns i representants dels patrocinadors de la federació.

L’esdeveniment va començar amb unes paraules de la FAE, on es va recalcar el problema la manca de neu en moltes de les proves al llarg de l’any, però, tot i això, s’ha aconseguit resultats molt meritosos com els de Gina del Rio i Joan Verdú. Després es va passar a la cerimònia d’entrega dels premis de totes les categories i modalitats que acull la federació, on quasi gairebé tots els esquiadors van tenir el seu moment de reconeixement dels 8 mesos d’esforç i rebre el seu guardó per part de les autoritats.

Al final de l’acte, es van revelar també els becats per al pròxim any en les categories d’U10 i U12 tant d’esquí alpí com d’esquí de fons, a més d’honorificar a les escoles per l’esquí escolar.

Continua llegint

ESPORT DE NEU

Toussaint: “Hi ha tres països alpins que no volen repartir res amb ningú més”

Les declaracions de Patrick Toussaint després de conèixer que Andorra no acollirà els mundials de 2029 i 2031 i veure com la FIS no li renova el càrrec

Publicat

el

Toussaint al FIS COUNCIL
Toussaint al FIS Council / Arxiu

Després de conèixer la decisió del Consell de la FIS de no renovar Patrick Toussaint com a càrrec de l’organització, el mateix Toussaint, vicepresident de la FAE, ha estat contundent amb l’ocorregut les darreres hores. “Suposo que és la continuació del que va passar ahir amb els Mundials del 29” assegurava l’andorrà.

En aquesta línia, ha estat contundent a l’hora de parlar sobre quins factors han pogut estar decisius, “hi ha tres països alpins que no volen repartir res amb ningú més i la guerra que hi ha dins de la FIS entre el president i aquests països ha fet que nosaltres siguem una mica la víctima de tot això, dos dies seguits“.

Coneixedors que la FIS és un organisme molt conservador i amb unes idees molt clares, Patrick Toussaint té la sensació que hi ha por d’obrir-se a noves destinacions i països pel que fa a l’organització de grans esdeveniments, “s’ha entrat amb unes idees de renovar algunes coses de dins de la FIS i costa molt, i s’ha demostrat aquests dies, amb la candidatura, no? Perquè no es volen obrir a nous destins, a nous països, i que candidatures com la d’Andorra, que era molt potent, per ells no ho és, i tornarem sempre al que és Val Gardena, Saalbach… aquests països.

Per finalitzar, el vicepresident de la FAE ha estat molt clar parlant de les conseqüències i els motius de quedar fora tant dels mundials del 2029 com el seu càrrec de la FIS, “és molt difícil sortir de tot això, tenen molta força i si no t’alinees del tot amb ells, en un moment o altre t’ho fan pagar i ens ho han fet pagar amb conseqüències molt lletges“.

Carles Visa, gerent de la FAE, ha manifestat que ara és el moment de reflexionar al voltant de la situació creada: “La veritat és que el balanç no és positiu, perquè no ens porten ni els Mundials del 29 ni els del 31, i la sortida del Patrick, a més, ens afectarà. Per tant, ara que hem d’obrir un període de reflexió“.

Continua llegint

ESPORT DE NEU

Toussaint, fora del consell de la FIS

El representant andorrà queda fora de la taula de decisió de la federació internacional per un vot

Publicat

el

Els membres del Consell de la FIS durant la presentació d'Andorra / Agènce Zoom

Patrick Toussaint no seguirà sent membre del consell de la FIS. El congrés de la federació ha renovat avui els membres del consell i l’andorrà no ha obtingut els suports necessaris.

Hi havia 23 candidats per a 18 llocs i el representant andorrà ha quedat fora amb 73 suports, mentre que Liechtenstein -l’altra candidatura d’un petit estat- n’ha obtingut 74. També destaca el Líban que també ha passat per al davant d’Andorra i la incorporació d’Espanya amb 102 vots.

Amb aquesta decisió, Andorra queda totalment fora de l’organisme just l’endemà de rebre el cop dur de perdre dos mundials.

Toussaint era el primer representant andorrà al consell de la FIS en la història i només ha pogut completar mig mandat (2 anys).

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST