Connect with us
Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF

Federacions

Les dones s’obren pas en l’esport andorrà

El nombre de llicències federatives femenines s’han disparat des de la pandèmia alhora que les institucions fomenten la introducció de polítiques d’igualtat en aquest àmbit

Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF

Publicat

el

Els temps estan canviant a Andorra. També en el món de l’esport. Si ara farà unes dècades l’entrada de la dona al món laboral va suposar una revolució per a la concepció de la societat, en els darrers anys l’entrada de la dona en el món de l’esport està permetent també una major democratització d’aquest aspecte social que, a més, posa de relleu de forma molt clara situacions de desigualtat i micromasclismes que, encara avui en ple segle XXI, es produeixen.

Un canvi que queda reflectit en l’increment de les llicències esportives per part de dones en els darrers anys, però també per la posada en marxa de polítiques estructurals per part de l’executiu per tal de compençar una balança que històricament ha estat decantada cap al cantó dels homes i que, afortunadament, s’està començant a equilibrar. Que queda molt camí per fer és una realitat que avui mateix expressen en aquest mitjà la capitana de la selecció femenina de futbol, Marina Fernández, i la recent campiona júnior d’esquí de fons, Gina del Rio, que deixen clar que encara hi ha diferències.

També ho apunta així el secretari d’Estat d’Esports i Joventut, Alain Cabanes, que reconeix que la promoció de la dona en tots els àmbits és encara “una de les línies estratègiques del ministeri”. De fet, Cabanes remarca que “no només hem de pensar en la dona esportista, sinó també en la dona que pot estar a la junta de les federacions, la dona àrbitre, la dona com a tècnica de club…” i assegura que “estem treballant també amb la secretaria d’Estat d’Igualtat per poder fomentar i empoderar les dones perquè es vegin dones en espais on no acostumen a ser-hi”.

De fet, l’esport andorrà encara no ha recuperat les dades prepandèmiques pel que fa a nombre de llicències, però sí que és cert que en el darrer curs (la temporada 2022-2023, que és la darrera de la qual es tenen dades) el nombre de llicències femenines va arribar a assolir el 29% del total, amb 4.273, de les quals 2.290 de competició, 1.636 d’oci i 347 de cos tècnic.

“No hem de pensar només en la dona esportista, sinó també en la que pot estar a la junta, l’àrbitre, la tècnica de club…”

Alain cabanes sobre les polítiques d’igualtat en el món de l’esport

En aquest sentit, les estadístiques mostren una tendència que és més que habitual quan es parla de dona i esport: a mesura que s’incrementa l’edat, el nombre de llicències disminueix. En valors absoluts –sense tenir en compte les llicències relatives al cos tècnic– el 33% de les dones amb llicència tenen entre 15 i 17 anys (1.297). Un percentatge superior al que representa el grup d’entre 11 i 14 anys (19%), i al de les més petites (menors d’onze anys) que suposen el 14%del total. A partir dels 18 anys, però, el percentatge es desploma fins a l’11% pel grup de dones entre 18 i 30 anys, molt similar a les esportistes amb llicència que tenen entre 20 i 50 anys (13%).

Des de la pandèmia fins ara el nombre de llicències esportives de dones s’ha incrementat un 15%, pel 10,6% en el cas dels homes, fins arribar les 2.290. A tocar de les 2.327 del 2019 que suposa un rècord històric segons les dades d’Estadística. Així i tot, les dones encara representen un discret 27% del total en l’esport de competició. Una de les notes positives que deixen les dades és l’augment de l’interès de les més petites en el món de l’esport. Des de la temporada 2020-2021, el nombre de dones entre 11 i 14 anys que s’han federat per competir en alguna disciplina s’ha incrementat un 47%, mentre que per aquesta mateixa franja d’edat en el cas dels homes només s’ha incrementat un 3,2%. Pel que fa al grup d’entre 15 i 17 anys l’increment ha estat del 20%, mentre que en el cas dels homés s’ha registrat una caiguda residual de l’1,3%.

De fet, si es té en compte la tipologia d'esport (individual o col·lectiu) l'increment de llicències femenines en esports col·lectius des de la pandèmia és del 72,7% pel 44,3% en el cas de les masculines. En el cas dels esports individuals, les llicències s'han mantingut respecte la temporada 2020-2021 (1.497), a diferència de les masculines que han registrat un descens per sobre del 12%.

En tot cas, les dades deixen un clar senyal de com estan canviant ja els temps, però en especial, de com pot ser el futur del món de l'esport, que està fent un treball de formigueta perquè les dones del futur practiquin o es vinculin molt més al món de l'esport. En aquest sentit, Cabanes insisteix que el Govern segueix treballant per definir quins han de ser els paràmetres de la nova línia d'ajuts a l'esport femení que, precísament, vol potenciar el paper de la dona en tots els àmbits. De fet, el secretari d'Estat ja ha avançat que un dels criteris serà "que hi hagi una paritat en federacions o projectes que es presentin perquè és cap on hem d'anar; cada vegada les federacions són més conscients que s'ha d'anar cap aquesta via".

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Federacions

Esports vol ampliar el programa esquí estudi a tots els esports

Govern estudia la possibilitat juntament amb les federacions per tal d’ampliar el programa a altres esports

Publicat

el

Cabanes i Bonell en l'acte de subvencions / FSGA

L’executiu ha destacat aquest matí que continua amb la voluntat d’ampliar el programa d’esquí estudi a tota la resta d’esports. Una decisió que caldrà acabar de concretar amb les federacions i, especialment, amb els tres sistemes educatius per tal que es pugui oferir amb garanties la totalitat d’esports i que la participació en aquest programa no es computi com a absentisme laboral.

En aquest sentit, Govern no ha volgut posar un calendari a l’ampliació del programa, però sí que ha reconegut converses amb les federacions i els sistemes educatius per tal de poder avançar en aquesta matèria.

El que sí que ha reconegut Bonell és que l’executiu també valorarà quins canvis s’han de realitzar per millorar el programa, però la secretaria d’Estat sí que es considera que ara per ara està funcionant.

Continua llegint

Federacions

Silvio Moreira al Campionat d’Europa de Karate

Moreira buscarà a Zadar, Croacia, una bona classificació pel Karate andorrà

Publicat

el

Moreira en una prova / Fandkarate

Aquest dimecres comença el Campionat d’Europa de Karate 2024, on l’andorrà Silvio Moreira en la modalitat de Kata es veurà les cares en primera ronda amb el karateka de Liechtenstein, Antonio Pagliarulo.

Continua llegint

Federacions

La FAF, present a la Cimera d’Integritat de la FIFA

La Federació Andorrana de Futbol ha estat present en la convenció que s’ha dut a terme a Singapur

Publicat

el

Siurana FAF
Surana a Singapur / FAF

La Federació Andorrana de Futbol (FAF) ha publicat un comunicat via xarxes socials que el Responsable d’Integritat de la FAF, Xavi Surana, ha estat aquest mes a Singapur en representació d’Andorra a la Cimera d’integritat de la FIFA.

Ha estat un esdeveniment on més enllà d’Andorra han participat conjuntament amb 210 federacions de 6 continents. Així doncs, el Principat ha pogut establir vincles amb altres federacions mundials.

Continua llegint

Federacions

Marc Reig i Cristina Juárez, classificats per al campionat de França de judo

Bons resultats pels andorrans al Campionat d’Occitània Sènior de 3a Divisió

Publicat

el

FANDJUDO ANDORRA
Els andorrans a la prova / Fandjudo

Els judokes Cristina Juárez -63, Marc Reig -73 i David Lescano +100, van participar el dissabte 27 d’abril al Campionat d’Occitània Sènior de 3a Divisió. Tots van completar una molt bona competició amb medalla de bronze de Reig (5 victòries) i Juárez (3 victòries).

Per la seva banda Lescano va assolir una meritòria 5a posició amb 3 victòries, quedant-se a les portes del bronze i de la classificació pel campionat de França.

Amb aquests resultats Marc Reig i Cristina Juárez es classifiquen per al campionat de França de 3a Divisió que es disputarà al juny a París.

Continua llegint

Federacions

Andorra guanya la lliga C d’atletisme

Els tricolors, amb 846 punts, van superar el CA Vic i el CA Canaletes, del Poblenou

Publicat

el

federació andorrana atletisme

Andorra Atletisme va proclamar-se campió de la lliga Catalunya C de clubs després de la segona jornada de competició. Chiappe, Ardediu, Blasi, Sanza, Herreros, Vergeguer i el 4×400 van vèncer en les seves modalitats, permetent sumar punts, per acabar superant als competidors pel títol.

Continua llegint

EL + VIST