Connect with us
Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF

Federacions

Les dones s’obren pas en l’esport andorrà

El nombre de llicències federatives femenines s’han disparat des de la pandèmia alhora que les institucions fomenten la introducció de polítiques d’igualtat en aquest àmbit

Una imatge d'un partit de la selecció femenina de futbol / FAF

Publicat

el

Els temps estan canviant a Andorra. També en el món de l’esport. Si ara farà unes dècades l’entrada de la dona al món laboral va suposar una revolució per a la concepció de la societat, en els darrers anys l’entrada de la dona en el món de l’esport està permetent també una major democratització d’aquest aspecte social que, a més, posa de relleu de forma molt clara situacions de desigualtat i micromasclismes que, encara avui en ple segle XXI, es produeixen.

Un canvi que queda reflectit en l’increment de les llicències esportives per part de dones en els darrers anys, però també per la posada en marxa de polítiques estructurals per part de l’executiu per tal de compençar una balança que històricament ha estat decantada cap al cantó dels homes i que, afortunadament, s’està començant a equilibrar. Que queda molt camí per fer és una realitat que avui mateix expressen en aquest mitjà la capitana de la selecció femenina de futbol, Marina Fernández, i la recent campiona júnior d’esquí de fons, Gina del Rio, que deixen clar que encara hi ha diferències.

També ho apunta així el secretari d’Estat d’Esports i Joventut, Alain Cabanes, que reconeix que la promoció de la dona en tots els àmbits és encara “una de les línies estratègiques del ministeri”. De fet, Cabanes remarca que “no només hem de pensar en la dona esportista, sinó també en la dona que pot estar a la junta de les federacions, la dona àrbitre, la dona com a tècnica de club…” i assegura que “estem treballant també amb la secretaria d’Estat d’Igualtat per poder fomentar i empoderar les dones perquè es vegin dones en espais on no acostumen a ser-hi”.

De fet, l’esport andorrà encara no ha recuperat les dades prepandèmiques pel que fa a nombre de llicències, però sí que és cert que en el darrer curs (la temporada 2022-2023, que és la darrera de la qual es tenen dades) el nombre de llicències femenines va arribar a assolir el 29% del total, amb 4.273, de les quals 2.290 de competició, 1.636 d’oci i 347 de cos tècnic.

“No hem de pensar només en la dona esportista, sinó també en la que pot estar a la junta, l’àrbitre, la tècnica de club…”

Alain cabanes sobre les polítiques d’igualtat en el món de l’esport

En aquest sentit, les estadístiques mostren una tendència que és més que habitual quan es parla de dona i esport: a mesura que s’incrementa l’edat, el nombre de llicències disminueix. En valors absoluts –sense tenir en compte les llicències relatives al cos tècnic– el 33% de les dones amb llicència tenen entre 15 i 17 anys (1.297). Un percentatge superior al que representa el grup d’entre 11 i 14 anys (19%), i al de les més petites (menors d’onze anys) que suposen el 14%del total. A partir dels 18 anys, però, el percentatge es desploma fins a l’11% pel grup de dones entre 18 i 30 anys, molt similar a les esportistes amb llicència que tenen entre 20 i 50 anys (13%).

Des de la pandèmia fins ara el nombre de llicències esportives de dones s’ha incrementat un 15%, pel 10,6% en el cas dels homes, fins arribar les 2.290. A tocar de les 2.327 del 2019 que suposa un rècord històric segons les dades d’Estadística. Així i tot, les dones encara representen un discret 27% del total en l’esport de competició. Una de les notes positives que deixen les dades és l’augment de l’interès de les més petites en el món de l’esport. Des de la temporada 2020-2021, el nombre de dones entre 11 i 14 anys que s’han federat per competir en alguna disciplina s’ha incrementat un 47%, mentre que per aquesta mateixa franja d’edat en el cas dels homes només s’ha incrementat un 3,2%. Pel que fa al grup d’entre 15 i 17 anys l’increment ha estat del 20%, mentre que en el cas dels homés s’ha registrat una caiguda residual de l’1,3%.

De fet, si es té en compte la tipologia d'esport (individual o col·lectiu) l'increment de llicències femenines en esports col·lectius des de la pandèmia és del 72,7% pel 44,3% en el cas de les masculines. En el cas dels esports individuals, les llicències s'han mantingut respecte la temporada 2020-2021 (1.497), a diferència de les masculines que han registrat un descens per sobre del 12%.

En tot cas, les dades deixen un clar senyal de com estan canviant ja els temps, però en especial, de com pot ser el futur del món de l'esport, que està fent un treball de formigueta perquè les dones del futur practiquin o es vinculin molt més al món de l'esport. En aquest sentit, Cabanes insisteix que el Govern segueix treballant per definir quins han de ser els paràmetres de la nova línia d'ajuts a l'esport femení que, precísament, vol potenciar el paper de la dona en tots els àmbits. De fet, el secretari d'Estat ja ha avançat que un dels criteris serà "que hi hagi una paritat en federacions o projectes que es presentin perquè és cap on hem d'anar; cada vegada les federacions són més conscients que s'ha d'anar cap aquesta via".

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *