FC ANDORRA
Les 10 dades que potser no sabies de la Lliga Hypermotion
Repàs a les dades, curiositats i anècdotes de la nova temporada de la categoria de plata del futbol espanyol
Publicat
fa 1 anyel
per
Víctor RodriguesLa Segona Divisió apuja el teló i la pilota comença a rodar en la seva 93a edició. Una temporada 2023/2024 amb 42 jornades que s’esperen emocionants com ja ens té acostumats la segona categoria del futbol espanyol. Una marató en la qual tan important és portar un bon ritme de victòries durant la temporada com demostrar un bon esprint final.
Però com en cada lliga, hi ha dades i curiositats que desconeixem en un campionat amb més de 90 anys d’història. L’FC Andorra voldrà en la seva segona temporada batre algun dels rècords que ja existeixen en la competició al llarg de la seva trajectòria i que a continuació t’exposem:
1. Canvi de denominació
L’any actual no serà una més a LaLiga. És la temporada que dona principi a una nova era, centrat en la innovació i la tecnologia. Després de sis anys consecutius amb el patrocini de Banc Santander, el passat 4 de juny l’associació esportiva liderada per Javier Tebas anunciava un nou acord de ‘title sponsor’ amb la famosa empresa de videojocs EA SPORTS. La mítica desenvolupadora de la saga FIFA, es convertia en patrocinador principal de les competicions professionals. I convertia la Segona divisió de Lliga SmartBank a Lliga Hypermotion.
El nom Hypermotion ve de la tecnologia del videojoc de futbol que captura el moviment de 22 futbolistes professionals a una gran intensitat i dibuixa animacions en temps real. Un algoritme que s’utilitzarà en les retransmissions dels partits aportant xifres molt exactes com la velocitat d’un xut, la probabilitat de gol entre d’altres.
De fet, les temporades 2006-07 i 2007-08, van ser les dues primeres campanyes en les quals el campionat va tenir una denominació comercial, rebent el nom de Lliga Adelante, després de l’acord de patrocini entre la Lliga Nacional de Futbol Professional i el banc espanyol.
2. Els nous de la categoria
La gran novetat de la categoria arriba des d’Elda. Un dels clubs que més soroll ha fet en el seu ascens després de derrotar el Castilla de Raul González Blanco. L’Eldense és un equip que compta amb un enorme projecte darrere perquè es faci un nom en el futbol professional espanyol. Després de seixanta anys, el club alacantí viurà la seva cinquena temporada de la seva història. Un altre que torna és l’Alcorcón, després de baixar fa dues temporades, l’equip del sud de Madrid va aconseguir ascendir després de derrotar en els play-offs al Castelló. L’equip terrissaire, com se’ls coneix, disputarà la seva 13a temporada.
I de Madrid passem a Galícia, on la sorpresa va venir d’un equip dels més tradicionals d’Espanya, el Racing de Ferrol. Els de la Corunya recuperen la il·lusió després de quinze anys de desgràcia en la Segona B i Tercera. El conjunt de la Corunya farà la seva 36a participació. Finalment i no menys important l’Amorebieta, el conjunt basc juga la seva segona temporada al llarg de la seva trajectòria. Després de pujar en el 2021, va descendir aquest mateix any. Actualment, buscaran romandre més d’un any en la categoria de plata.
3. Els descendits de Primera Divisió
Els finals de temporada estan carregats d’alegria, però també decepcions. L’any passat van baixar equips rellevants com el Valladolid presidit pel mític Ronaldo Nazàrio, el RCD Espanyol i l’Elx. Tres equips que certament tenen un objectiu comú, sortir de l’abisme i tornar a l’elit.
D’una banda, l’equip val·lisoletà, va descendir dramàticament en l’última jornada i per trentena sisena vegada competirà en la Lliga Hypermotion on s’ha proclamat tres vegades campió. D’altra banda, l’Espanyol, el conjunt barceloní, no va aconseguir fa una bona temporada i va viure una situació dramàtica. El cinquè equip amb més participacions en primera, va baixar per sisena vegada. L’equip català ha estat campió de la competició en dues ocasions.
Finalment, l’Elx, l’equip il·licità, va fer una campanya desastrosa amb tan sols 25 punts. El conjunt alacantí ha estat present 24 vegades en Segona, en les quals sis ha assolit ascendir, dues d’ells en el primer lloc.
4. Els canvis de format
Pel que fa a la creació del Campionat Nacional de Lliga de Segona Divisió, es va posar en marxa al mateix temps que la Primera Divisió, en la temporada 1928-29. La seva primera temporada comptava amb vint equips distribuïts en dos grups A i B, encara que el grup A actuava com a segon nivell nacional, en el qual el primer classificat jugava la promoció d’ascens a Primera.
Al llarg dels anys ha canviat el nombre d’equips participants, així com el format de la competició. En la temporada 1934-35 la categoria es va dividir en diversos grups, una estructura que es va mantenir fins a la temporada 1968-69, quan es va recuperar el grup únic que es manté en l’actualitat. A partir del 1984 va entrar la Lliga Professional de Futbol que va denominar la competició com a Segona A amb vint-i-dos conjunts.
5. L’equip amb més temporades
Hi ha clubs que tenen un llarg recorregut a Espanya. Conjunts històrics que ens han deixat anys memorables del seu futbol. El Reial Múrcia és el que més temporades ha militat en Segona Divisió amb 53 participacions, però enguany competeix a Primera RFEF. Si ens basem en els equips d’aquesta temporada, l’Sporting de Gijón és el que més presencia té amb 50 temporades, li segueix el Tenerife amb 44 i completa el podi l’Oviedo amb 40 campanyes.
6. El conjunt amb més ascensos
Al futbol existeixen diverses figures retòriques recurrents i una de les més destacades és la de l’equip ascensor. Aquest pseudònim s’aplica en aquells clubs que històricament han tingut problemes per a mantenir-se a Primera Divisió, però als quals la Segona Divisió també se’ls queda petita en termes de nivell. Per això, la seva tendència és de pujar i baixar de forma consecutiva.
En aquest cas, a Espanya el Betis és el club amb més quantitat d’ascensos amb un total de 12. Pel que fa a l’actual campanya, el Saragossa, el Racing de Santander i el Reial Valldolid són els conjunts amb més promocions, tots tres ho han fet en 8 ocasions.
7. La promoció més ràpida a la màxima categoria
Des del futbol més modest fins a l’elit. Alguns clubs espanyols han obtingut al llarg de la història, fites úniques celebrant ascensos en dos anys consecutius. El somni de qualsevol club de futbol modest és jugar en La Lliga Hypermotion i després en La Lliga EA Sports. Més tard… el que sorgeixi, però el pas a pas és important en aquestes gestes.
En aquest prestigiós grup formen part: el Mallorca (2017-2019), l’Eibar (2012-2014), el Granada (2009-2011), el Màlaga (1997-1999) o el Celta (1980-1982) saben el que és pujar de forma momentània. No obstant això, l’Albacete ha estat l’únic equip capaç de pujar en el seu debut l’any 1991, pujant per primera vegada a Primera Divisió.
8. L’estadi més petit i el més gran
Sempre és curiós veure els camps on els jugadors ho donaran tot durant les quaranta-dues jornades. A Espanya es compten amb grans infraestructures i amb estadis que conté records memorables del futbol. Si bé pensaràs que el recinte més petit és l’Estadi Nacional dels tricolors, la realitat és que encara hi ha un menor. Les instal·lacions de Lezama, on juga l’Amorebieta, té capacitat per a 3.250 espectadors, a tan sols 56 localitats de l’estadi del Principat.
El 17 de juny de 2021 Amorebieta va arribar a un acord amb l’Athletic Club per a jugar en les seves instal·lacions, ja que el seu camp Nou Urritxe, es va considerar ‘poc pràctic’ per a jugar en la categoria. Quant al mes gran de la competició, correspon al RCD Stadium de l’Espanyol amb capacitat per 40.000 espectadors. Un estadi modern valorat amb per la UEFA amb quatre estrelles. Li segueixen el Martínez Valero de l’Elx amb 33.372 localitats i la Romareda de Saragossa amb 33.608.
9. Sense rastre dels grans filials
I és que amb tants equips il·lustres i aspirants a ser-ho, el Vila-real tornarà a ser l’únic club de Primera capaç de mantenir a la seva filial en la segona categoria del futbol espanyol. De fet, dels clubs més importants, els groguets han estat capaços de sobreviure i ni Reial Madrid ni Barça tornen a estar representats. L’últim cop que vam poder presenciar més d’un equip B va ser la temporada 2013-2014 amb el Barça B i el Reial Madrid Castilla, permetent-nos veure dons intensos mini clàssics.
10. Els líders d’orquestra
En l’apartat d’entrenadors, els tres clubs descendits han apostat per tornar a ascendir amb els mateixos entrenadors que van viure el drama de baixar de categoria: Beccacece (Elx), Pezzolano (Valladolid) i Luis García (Espanyol). De fet, només sis novetats en les banquetes: Joseba Etxebarria (Eibar), Víctor Sánchez (Cartagena), Bitlla (Burgos), Borja Jiménez (Leganés), Alessio Lisci (Mirandés) i Asier Garitano (Tenerife) estrenaran lloc. El que sí que és una constant és l’aposta pels tècnics espanyol amb 19 de 22 en total. Eder Sarabia viurà la seva segona tenporada a la segona categoria.
Et pot interessar
Ferran Costa: “Tenim ganes de tornar a casa i fer un gran partit”
Una jornada per agafar embranzida abans de l’aturada
Oier en el seu millor moment: primer cop que encadena tres porteries a zero
Alende: “S’ha de valorar que portem onze punts amb només dos partits a casa”
La FAF inaugurarà el seu estadi al mes de març amb la fase de classificació del Mundial
La FAF segueix estenent la mà a l’Andorra i deixa entreveure que caldrà un lloguer per compartir l’estadi