FUTBOL

Gemelson: “Els jugadors necessitem més protecció”

El migcampista escaldenc afronta la seva sisena temporada al Principat, el que veu molt marge de millora per fer salt al professionalisme definitiu

Published

on

Gemelson Vieira, migcampista de l'Atlètic Club Escades / ACE

Arribats ja a la jornada 7, la lliga Multisegur en deixa resultats sorprenents i equips que comencen a marcar diferencies com la UE Santa Coloma, que suma set victòries en set partits. És cert, que el futbol andorrà creix de mica en mica i està en plena transformació, però encara té forats negres que s’han de tapar per augmentar la professionalitat del futbol al Principat. Els recents casos del Sant Julià i la UE Engordany, se sumen a Lusitans en el passat en una llista de clubs històrics que han baixat a la penombra per una mala gestió financera.

De tot plegat parlem a Andorra Esportiu amb Gemelson Vieira. El migcampista que va ser campió l’any passat amb l’Atlètic Club d’Escaldes, analitza la situació que s’ha viscut dins del conjunt escaldenc, on els canvis tan grans en la plantilla han perjudicat en l’inici de lliga. Tot i això, en els últims partits semblen haver retrobat la seva millor versió i ja s’enfilen en la classificació amb vista a les posicions de dalt.

Pregunta: Com et trobes en aquest principi de temporada personalment?

Gemelson Vieira: “Personalment, em trobo bé, però sí que és veritat que un podria estar molt millor. No estic comptant potser amb els minuts que esperava o que almenys m’agradaria. Però continuo treballant.”

Pregunta: Ha estat un inici molt difícil per a l’equip, també hi ha hagut molts canvis en la plantilla. Com valores aquesta situació, que és el que ha costat més d’assimilar?

G.V: “Si evidentment ha estat molt difícil per a tots, perquè no estem on hauríem d’estar o on ens agradaria estar. Però cal contar que ha canviat gairebé tota la plantilla i han vingut jugadors molt joves, però són nous en lliga i necessiten adaptar-se a les condicions de la competició. No és fàcil, perquè l’any passat teníem jugadors amb experiència en la lliga com Víctor Alonso o Hamza i això vulguis o no també és un factor clau.”

Pregunta: Creus que el canvi tan gran en la plantilla, ha pogut afectar?

G.V: “És clar que sí, és el que et deia, l’any passat vam ser campions perquè teníem un gran equip, amb jugadors consolidats a Andorra. Ara sí que és cert, que els jugadors que han vingut, tenen molta qualitat, però aquesta lliga té les seves peculiaritats i no entenc que no és fàcil, perquè a mi també em va passar. A més, quan no hi ha confiança dins del vestuari, les coses es compliquen més, però jo penso que a poc a poc ho remeiarem”.

Pregunta: Consideres que teniu millor equipo enguany o l’any passat en el qual vau ser campions?

G.V: “A veure jo opino que no tenim mal equip enguany. Potser la diferència és que som més joves i possiblement pequem en la inexperiència. Però òbviament quan vam ser campions teníem noms importants i amb molt de recorregut”.

Pregunta: T’agrada aquesta lliga amb més equips?

G.V: “M’agrada, és una bona feina feta per la FAF, crec que li dona més competitivitat a la lliga. Abans érem tres equips que lluitàvem per Europa o pel títol i ara hi ha molt més en l’equació. Però sí que és cert, que ara ja es comencen a veure diferència, en les quals els equips de dalt amb els que han pujat enguany. També no tenen el mateix pressupost i és normal”.

Pregunta: Quins equips veus candidats al títol i per què?

G.V: “Considero que nosaltres serem aquí en la lluita al final. És veritat que no hem començat bé, però som els actuals campions i tots ens volen guanyar. Encara que mires equips com l’Inter i el Santa Coloma que sempre són els favorits, perquè tenen plantilles molt bones. I clar, ara se t’ajunta que la UE Santa Coloma, ho guanya tot i els veus molt enfocats a poder aconseguir-ho. Per tant, aquests quatre clubs crec que som els que ens barallarem al final”.

Pregunta: Què ha de tenir la lliga per a ser encara més professional?

G.V: “Haig de dir que hem evolucionat molt des que vaig arribar, però encara falten detalls importants. Per exemple, suposo que manca més treball quant a publicitar la lliga, millorar la seva imatge, sobretot en els partits. Els representants, quan veuen partits d’Andorra, de seguida no veuen el vídeo per l’aspecte de Borda Mateu. Ells es fixen en els camps en els quals jugues, per a veure el nivell de la competició i clar veuen un parc amb nens, vaques per darrere i queda una mica estrany. Aquí la solució poden ser unes lones com en el Nacional, li donaria un altre toc més professional i també ‘obligues’ la gent a veure’l també des de la graderia. Són detalls molt petits però valuosos”.

Pregunta: Les situacions del Sant Julià i de l’Engordany, Creus que s’ha actuat bé? O què faries tu sobre aquest tema?

G.V:“Lamentablement, jo he viscut una situació similar, quan vaig estar en el Lusitans i encara no he rebut res de tot allò. Penso que la federació podria haver fet més, però també a Andorra no hi ha un sindicat de jugadors forts. Sí que hi ha l’AFA, però no té el mateix poder que a Espanya, Portugal o la mateixa Malta, que és un país petit. El primer perjudicat som els jugadors i hauria d’haver-hi un fons garantit per nosaltres o almenys controlar als clubs abans de començar la lliga, veient si són sostenibles financerament”.

Pregunta: Com recordes aquell moment en el Lusitans, quan ja no hi ha diners?

G.V: “Un moment molt dolent, a més va ser just quan arribi a Andorra. Tot anava bé, hi havia un molt bon equip, amb grans jugadors i estàvem a quatre punts de l’Inter. De sobte comencem a no rebre diners, no ens van donar explicacions, molts que vivíem en el mateix edifici, ens quedem sense llum, sense aigua, una situació surrealista. Hi havia jugadors amb nens i família, que no podien tirar endavant i es van quedar sense res. Una pena la veritat, per això fan falta canvis perquè continua passant”.

Pregunta: Als teus 31 anys, si poguessis canviar alguna cosa del passat, equips on poder jugar, un club en el qual has somiat poder fitxar. Que canviàries?

G.V: “Sí, canviària algunes coses. Algunes decisions que vaig prendre que igual a l’inrevés hagués estat diferent. I com és obvi, com tot jugador vols jugar en els millors equips, s’ha de somiar sempre en gran. Però no em penedeixo d’on estic, he fet bé de quedar-me aquí”.

Pregunta: Com definiries el jugador andorrà? 

G.V: “Els jugadors andorrans tenen molta qualitat, evidentment no poder dedicar-se al cent per cent al futbol i és més complicat. Penso que s’hauria de treballar millor en les seves condicions com a futbolistes, haurien de poder pensar 24 h en futbol com ho fem molts de nosaltres. Mentre ells treballen, els que vivim això anem al gimnàs, tenim més descans i això influeix evidentment també quan van a la selecció. Opino que si tinguessin la mateixa oportunitat que jo, la selecció seria molt més potent”.

Pregunta: Si tinguessis l’ocasió de jugar en la selecció, et faria il·lusió?

G.V: “És clar que em faria molta il·lusió, poder representar un país que m’ha donat tantes oportunitats. Lamentablement, és un país limitat en aquest aspecte respecte a altres països com Malta o Luxemburg, en les quals jugadors estrangers que fa temps que estan allí representen a la selecció. Jo crec que hi ha molts jugadors que millorarien la selecció, mateix Rubén Bover, que competeix a alt nivell, o Nico Ratti, ja generes un altre impacte. Però fins i tot hi ha jugadors de la lliga que podria elevar el nivell també, és una oportunitat que considero que es podria treballar més”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PUBLICITAT

EL + VIST

Exit mobile version